Спасители предупреждават за опасни подводни течения

Неделя, 16 Юли 2017 16:15


Опасни подводни течения по родното Черноморие  взеха живота на четирима души само за седмица. Какво е „мъртво вълнение” и защо броят на удавниците рязко се увеличи още през юли, вижте в следващия репортаж.

 

Тази година още в началото на лятото удавените са колкото през цялата минала година. А причината е характерното „мъртво вълнение”, което обикновено се появява в края на юли и в началото на август.

Петър Русев – спасител
Тази година малко поизпревари защото големите горещини които бяха миналата седмица, температурите бяха над 40 градуса и това допринесе до появяването на сулган.


Невидимите от брега дънни ями и силни подводни течения завличат човек навътре. Скритото за окото  течение от брега към морето е променливо, част от мерките са спасителите да ограждат вече разкритите ями. Освен това спасителите съветват при попадане в мъртво вълнение да се плува успоредно на брега.

Петър Русев – спасител
Теченията биват успоредни и перпендикулярни което не са много широки по диаметър, по 10-15 метра. Затова човек ако попадне в подводно течение или дънна яма трябва да се опита да легне по гръб.

 

Ако попаднем в такава ситуация важно е да запазим самообладание и да се опитаме да сигнализираме за помощ. Разбира се основно е да се спазват препоръките на спасителите и да се следи флаговата сигнализация.

Женя Божинова – спасител
Зеленото знаме къпането е разрешено, при жълто знаме – с повишено внимани е и трябва да се изкарат надуавемите плавателни съдове. И вече червеното знаме е къпането забранено.

 

Спасителите напомнят че на 20 юли отбелязваме Илинден-деня , в който морето взима най-много жертви.
 
 Аз затуй мен ме е страх на дълбоко особено.

По принцип съм чувала че по това време на годината най-бурното море привлича повече с негативизма си от колкото с красоватат си.


Спасителите напомнят че ако турист не се съобразява с указанията им и звуковата сигнализация, ще бъде предаван на служителите на обществен ред и сигурност. Често са съставяни актове с глоби. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
00:00
Денят с Веселин Дремджиев - предаване за анализи и коментари по актуални теми (повторение)
00:00
Футбол: Реал /Сосиедад/ - Атлетико /М/ (Примера Дивисион, сезон 2017/18 - повторение)