Втори шанс за живот

Понеделник, 17 Юли 2017 16:21


Уникална животоспасяваща операция направиха медици в столична болница. 48-годишен пациент е постъпил по спешност с разкъсване на аортата. Кардиолозите имплантирали 2 стента много близо до сърцето, което се прави за първи път в медицината. Вижте историята на човека, който живее втори живот, благодарение на лекарите.

Евгени Павлов е на 48 години, от Плевен. Преди седмица, докато си ходел по улицата, усетил остра болка в гърба. Приятел го завел в Спешно отделение. Състоянието му било толкова тежко, че веднага го изпратили в специализирана болница в София. Евгени имал разкъсване на аортата, което е едно от най-смъртоносните състояния.

Д-Р ИВО ПЕТРОВ, ЗАВЕЖДАЩ КЛИНИКАТА ПО КАРДИОЛОГИЯ В ЧАСТНА БОЛНИЦА
"Той имаше вече недостатъчност на кръвоснабдяването и некроза, гангрена, нека да кажем, на крака и неговата клинична ситуация беше такава с неовладяваща се болка и в много тежка хемодинамична ситуация".

При такова състояние трябва да се действа много бързо, защото може да се разкъсат и други важни артерии и пациентът да не оцелее. И лекарите действали.

Д-Р ИВО ПЕТРОВ, ЗАВЕЖДАЩ КЛИНИКАТА ПО КАРДИОЛОГИЯ В ЧАСТНА БОЛНИЦА
"Имаме имплантиране на стент през съдовете, тоест покривайки съдовете, които кръвоснабдяват мозъка и решавайки проблем с разкъсване на аортата много близо до сърцето. Тези дни се ровихме малко из литературата и имам впечатлението, че това е първият такъв стент имплантиран при остра дисекация, може би в света. Специфичното е, че процедурата се прави изцяло ендоваскуларно, тоест безкръвно, както е популярно сред хората".

Д-Р ЗОРАН СТАНКОВ, КАРДИОЛОГ
"Нито за миг не е бил в анестезия, под упойки и тн. През цялото време ние си говорехме. Болката спря непосредствено, след като сложихме стентовете. Пациентът каза олекна ми на гърдите. Изпреварвахме дисекацията, за да не ни изпревари тя нас и да загубим пациента. И след това беше интересно да осъзнаем какво сме направили всъщност".

И седмица по-късно Евгени се чувства много добре. Предстои възстановяване на крака му, а работодателите му поели разходите за лечението. А той става първият човек с такава интервенция.

ЕВГЕНИ ПАВЛОВ, ПАЦИЕНТ
"Ако те не бяха, аз нямаше да съм на тоя свят вече. Много светкавична реакция, това са за мен хора-богове на медицината".

Евгени и съпругата му нямат думи да изразят благодарността си към лекарите. А те, от своя страна, се чувстват удовлетворени от работата си, защото са спасили още един живот. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
00:00
Денят с Веселин Дремджиев - предаване за анализи и коментари по актуални теми (повторение)
00:00
Футбол: Реал /Сосиедад/ - Атлетико /М/ (Примера Дивисион, сезон 2017/18 - повторение)