Икономическите отзиви след посещението на френския президент

Понеделник, 28 Август 2017 16:12


България ще бъде много по- разпознаваема за френските инвеститори след посещението на президента Еманюел Макрон. Мнението е на директора на Френско- българската търговска и индустриална камара Весела Тодорова. Над 1 милиард евро са френските инвестиции у нас от прехода до днес, с всяка изминала година се наблюдава ръст.

 

Френските фирми у нас инвестират най- вече в сферата на услугите и в производството . След посещението на президента Макрон очакванията са за засилване на сътрудничеството.

ВЕСЕЛА ТОДОРОВА – МОЗЕТИГ ДИРЕКТОР НА ФРЕНСКО- БЪЛГАРСКАТА ИНДУСТРИАЛНА КАМАРА
„ В последните няколко години имаме ръст с около 20-30 милиона евро на година, които са в определени инвестиционни проекти или в дадена компания като разширение или нови инвестиции.
Френският президент се срещна тук с някои от нашите френски инвеститори и мажа да получи представа как се развиват френските компании в България и как работят в нашата среда.“

Стокообменът между България и Франция е в размер на около 2 милиарда евро на година. Изнасяме предимно земеделски култури, текстил и части за машиностроенето, а внасяме фармацевтични продукти и автомобили. Проманата в наредбата за командированите работници едва ли би се отразила съществено на пазара на труда у нас, стана ясно след посещението на президента Макрон. 14 хиляди са командированите българи в ЕС. 

АДРИАН НИКОЛОВ ИНСТИТУТ ЗА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА
„ По- скоро е в темата на хипотетичното, отколкото на реалното, защото Макрон , който го предлага не успя да намери особена подкрепа за него в Източноевропейските държави, няма да има чак такова влияние, еле пък на българския пазар, който има много малък брой командировани работници.“

В световен мащаб така наречените командировани работници са малко над 2 милиона, което е малък брой на фона на над 240 милиона икономически активни хора. За новините на ТВ+ Десислава Томева.



 



Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
20:00
"Денят с Веселин Дремджиев" - предаване за анализи и коментари по актуални теми
20:00
"Код Спорт" - спортно обзорно предаване (повторение)
20:00
Футбол: Атлетико /М/ - Барселона (Ла Лига Сантандер, сезон 2020/2021 - повторение)