Депутатите не одобриха да има изискване за български продукти в магазините

Сряда, 13 Септември 2017 17:41


Народните представители отхвърлиха на първо четене промени в Закона за храните, въвеждащи изисквания за присъствие на български храни в търговските обекти с годишен оборот над 2 млн. лева. Предложението на БСП  беше отхвърлено с гласовете на депутатите от ГЕРБ, които видяха противоречие в законопроекта.
Предложението на социалистите беше да се въведе изискване в търговските вериги минимум 70% от млякото и 25% от месото да са български. При неизпълнение се предвижда имуществена санкция. От БСП са убедени, че такава евентуална промяна би защитила родното производство.
 
ДРАГОМИР СТОЙНЕВ ПГ НА БСП ЗА БЪЛГАРИЯ: Какво означава българско сирене – че млякото е българско, основната суровина е българска. А не, както правят някои, българско сирене с вносно сухо мляко от Полша.
 
Управляващите обаче видяха в подобна промяна предпоставка за объркване на потребителя.
 
ГЕОРГИ СТАНКОВ ПГ НА ГЕРБ: Коя стока е българска, предвид влагането на много компоненти в крайния продукт – част местни, част вносни, част вътреобщностни доставки. 
ДРАГОМИР СТОЙНЕВ ПГ НА БСП ЗА БЪЛГАРИЯ: Това че за вас или може би виждате тези двойни стандарти, които са в Европа, които се доказват и вие ги толерирате, ние от БСП не можем да ги толерираме.
 
От другите парламентарни групи одобряват идеята като цяло, но намират слабости в конкретния текст.
 
БОРХАН АБАЗОВ ПГ НА ДПС: Това, което е в духа на философията на този закон, аз лично го приемам. Но съгласете се, колеги, инструментите и методите, които са заложени в него, не са точно такива. 
 
Предложението  на БСП очаквано беше приветствано от браншовите асоциации на български производители. От Комисията за защита на конкуренцията обаче заявиха, че ефектът от подобни мерки ще е ограничен избор, по-високи цени, дефицит на стоки и вероятна наказателна процедура от Брюксел.


 Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
12:00
Новини
11:00
Тенис: Александра Крунич - Кирстен Флипкенс (Libema Open, Хертогенбош; WTA International - финал и награждаване, повторение)
11:00
Тенис: Малек Джазири - Стефанос Циципас (Libema Open, Хертогенбош; ATP WORLD TOUR 250 - повторение)