Нови критерии за формиране на такса "смет" от 2019-та

Сряда, 13 Септември 2017 17:45


От 2019-та година такса „смет“ ще бъда определяна по нова система. Това решиха днес на първо четене депутатите. Досега размерът й се определяше от данъчната оценка на имота. Ако промените бъдат приети и на второ четене, общините ще взимат предвид три нови критерия. Очаква се това да доведе до увеличение на таксата, която плащаме за събиране на боклука.

От догодина такса смет ще се определя за всяко домакинство на базата на три критерия – количество изхвърлени отпадъци, честотата на изпразване на контейнерите, както и броят на живеещите хора в даден имот.

ЙОРДАНКА ФИКИРЛИЙСКА ПГ НА ГЕРБ: Има семейства в София, които плащат 30 лева такса „битови отпадъци“ по 30 лева, четиричленни семейства наистина за маломерно жилище. Не мога да приема, за стойността на едно кафе месечно едно семейство трябва да плаща такса „битови отпадъци“ и да очаква, че столицата ще бъде чиста, европейска, приветлива. 

Според опозицията промяната в критериите за сформиране на такса смет ще доведе до увеличение на стойността й.

ТАНЕР АЛИ ПГ НА ДПС: Уважаеми колеги, всяка една община е специфична сама за себе си, всеки регион е специфичен сам за себе си. Не е нормално да сравняваме София с Търговище или Пловдив с Цар Калоян.

ДОРА ЯНКОВА: Нека да плащат, но направете такава политика да имат портфейл, да има икономическо развитие, да имат хората хляб, да имат повече доходи, да могат да си платят. Бързате, не е обмислено, но ако искате, направете я, поемет тази отговорност.

Промените в такса „смет“ са инициирани след настояване на Брюксел и след тълкуванието, че начислението трябва да е за извършена услуга, а не да бъде втори имотен данък.  Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
12:00
Новини
11:00
Тенис: Александра Крунич - Кирстен Флипкенс (Libema Open, Хертогенбош; WTA International - финал и награждаване, повторение)
11:00
Тенис: Малек Джазири - Стефанос Циципас (Libema Open, Хертогенбош; ATP WORLD TOUR 250 - повторение)