Равен достъп до здравеопазване и за глухонемите пациенти

Сряда, 08 Ноември 2017 16:15


За първи път у нас пациенти с увреждания в слуха ще могат достъпно да използват болнична помощ. Това е възможно в едно от лечебните заведения в София, в която се използва платформа за жестомимичен превод. Към момента услугата е активна в рамките на работния ден, като идеята е в бъдещето тя да може да се използва денонощно.

Албена влиза в болница не за първи път. Досега всяко нейно посещение в здравно заведени е било огромно предизвикателство.

АЛБЕНА СПАСОВА: В момента аз съм сама, нямам помощ от чуващи близки и винаги ми е било много трудно заради комуникацията. Понякога, колкото можем, си разменяме бележки, аз пиша на доктора какво ми е. С личната лекарка вече свикнахме и общо взето така общуваме. Но ако ми се наложи да постъпя в болница или да отида при специалист, ми е много трудно.

Днес за първи път тя има лукса да обясни спокойно какво й е и да бъде разбрана.  Това се случва благодарение на специалната платформа за жестомимичен превод. Тя облекчава не само глухонемите пациенти като Албена, но и самите лекари.

Д-Р МИХАЕЛ КЬОЛЕЯН: Значително се облекчава начинът на поставяне на диагноза и на лечение с таблета. При всички положения, ние ще си свършим работата във всички случаи, но това ще ни коства много повече работа и усилия.

Създатели на платформата са българска софтуерна компания. За България тази технология е иновация, а иначе...

ЯНКО ИЛИЕВ УПРАВИТЕЛ НА СОФТУЕРНА КОМПАНИЯ: В развитите страни услугите за достъпност на глухи граждани не са новост. Те са въвдени за използване преди повече от 20 години, да речем в САЩ.

За да се използва услугата, съответното учреждение, в случая столичната болница, заплащат такса за използването на платформата. За гражданите тя е безплатна. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
16:00
Новини
16:00
Пряко: Тенис: Intrum Stockholm Open, Стокхолм - финал (ATP WORLD TOUR 250)
16:00
Пряко: Тенис: Intrum Stockholm Open, Стокхолм - финал (ATP WORLD TOUR 250)