Ускоряват строителството на АМ "Струма" със средства от ЕС

Петък, 10 Ноември 2017 16:52


Отсечката от Кресна до Сандански на магистрала „Струма“ ще бъде пусната предсрочно, обяви регионалният министър Николай Нанков. Вчера страната ни получи одобрение от Брюксел на апликационната форма на аутобана. Безвъзмездната помощ е в размер на 628 млн. Лева.

По план отсечката от Кресна до Сандански трябва да е готова до май 2019-та. Заради европейските средства обаче работата ще се ускори и участъкът ще бъде завършен с половин година предсрочно или в края на ноември догодина.

НИКОЛАЙ НАНКОВ МИНИСТЪР НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО:  "Най наистина радващата новина е, че не както в момента с национално финансиране, а с европейски средства. Националните, които бяха изразходвани, ще се сертифицират и възстановят по линия на оперативната програма с ЕС, така че по-добра новина от тази в последните месеци едва ли е имало."

Най-голямото предизвикателство за държавата ще бъде прекарването на магистралата през Кресненското дефиле. Скоростта ще бъде ограничена до 80 км/ч.

НИКОЛАЙ НАНКОВ МИНИСТЪР НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО "2019-та ще сартираме строителството на най-тежкия участък. Средата на 2023-та приключваме, за да имаме напълно завършена автомагистрала „Струма“, каквато е нашата амбиция."

Недоволството на еколозите не притеснява управляващите. Бил намерен балансът между всички заинтересовани.

ИВАЙЛО МОСКОВСКИ МИНИСТЪР НА ТРАНСПОРТА:  "При положение, че дадоха одобрение на апликационната форма във този й вид, означава, че са взети предвид абсолютно всички интереси, желания и възможности, разбира се за изпълнение на този проект, така че да си пожелаем успех. "Бихме могли да кажем, че магистрала „Струма“ вече е един необратим процес, който се надяваме в сроковете, които са заложени, да бъде завършен." Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
09:30
Новини
09:00
Мото: FIA GT World Cup: Гран при на Макао - първо състезание (повторение)
08:50
Тенис: Жоао Соуса - Мирза Башич (Grand Prix Hassan II, Маракеш; ATP WORLD TOUR 250 - повторение)