Паралелният износ на лекарства засяга стотици пациенти у нас

Вторник, 14 Ноември 2017 17:22


От АБВ поискаха да се предприемат мерки срещу паралелния износ на лекарства и обвиниха управляващите в бездействие. От партията настояват за създаването на информационна система, която да отразява всички налични медикаменти към дадения момент в цялата аптечна мрежа в страната. Реекспортът с лекарства е причина за недостига на някои от тях, от кеото страдат тежко болни пациенти.

Практиката едно лекарство да бъде закупено от дадена фирма и след това отново продадено в други страни, е разпространена в Европа отдавна. Разликата е, че в чужбина първо се покриват нуждите на пациентите в съответната държава и чак след това то се изнася. У нас е обратното. Причината - един път внесен у нас, един медикамент се реекспортира в страни като Германия, където цената му е няколко пъти по-висока.

РУМЕН ПЕТКОВ ЗАМ.-ПРЕДС. НА ПП АБВ: са компаниите, които активно се занимават с реекспорт на лекарства. Значи става тука, според експертна оценка, че това са компанните, които ощетяват държавата с половин милиард.

Сред най-засегнатите са онкоболните пациенти, но не само.

ИВАН ДИМИТРОВ НАЦИОНАЛНА ПАЦИЕНТСКА ОРГАНИЗАЦИЯ: Засегнати са трансплантирани пациенти. Засегнати са ревматологични пациенти, хора с псориазис. Засегнати са кардиологични пациенти.

НИКОЛАЙ КОСТОВ АСОЦИАЦИЯ НА СОБСТВЕНИЦИТЕ НА АПТЕКИ: Идват хора непрекъснато от провинцията, имали сме клиенти от Силистра за някои лекарства, от много далече. Това е голям проблем, защото това не са какви да е лекарства, а са живоспасяващи.

Наскоро беше оповестен законопроект на правителството, според който износът на лекарства ще се ограничава при нужда. От АБВ подкрепят промените.

ДОЦ. ГЕОРГИ КЮЧУКОВ НЕВРОХИРУРГ, ЧЛЕН НА  АБВ: Създаване на експертен съвет към ИАЛ, който да изготви списък на медикаменти, които са в недостиг или за които има риск и Изпълнителната агенция да има право за известно време да спира техния реекспорт.

Тази практика вече е наложена в редица европейски държава с цел защитаване правата на пациентите. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
16:00
Новини
13:00
Пряко: Тенис: Intrum Stockholm Open, Стокхолм (ATP WORLD TOUR 250)
13:00
Пряко: Тенис: Intrum Stockholm Open, Стокхолм (ATP WORLD TOUR 250)