Масово търсене на елхи в Благоевград

Сряда, 06 Декември 2017 18:09


Масово търсене на елхи на пазара в Благоевград. Цената на живите коледни дръвчета тази година достигна 24 лева. За очакванията на търговци и купувачи, разказваме сега.

За да са привлекателни елхите за клиентите, търговците предлагат всякакви услуги. Подрязване на клончета, оформяне на стъбло и поставка.

Георги, търговец: "Клиентите , да са претенциозни е нормално. Всеки си изисква неговото спрямо големината ,спрямо пространството където е. Всяка елхичка си има своята красота."

Георги се занимава с търговия на елхи от четири години. Казва ,че година с година не си приличат. Търсят се малки и големи елхи, а цената им е различена, в зависимост от големината. Коледните елхи са закупени от Горските стопанства и са със задължителната марка.

Георги, търговец: "Не са скъпи, нормални цени. Тука доста и разходи има , място плащаме, ренти ,такси. Също така мога да подчертая елхите са законни ,както видяхте , всяка една елха е оборудвана с този стикер от горското с номер с щифт и т.н. Имам си документи, като дойдат на проверка, което си е законно всичко както трябва."

За семейството на Стефка и Георги купуването на Коледна елха е вълнуващо. Разходите за празничните покупки са предвидили още преди два месеца.

Георги, купувач: "Не съм ги броил колко са , но да има. За, да може всичко да бъде както трябва , да могат всички да бъдат щастливи и най-вече децата да бъдат доволни."

Стефка, купувач: "Живата елха аромата, мириса, спомена ,който остава за деца специално мисля ,че е добра идея."

инж. Вера Станишева, ЮЗДП, Благоевград: "Тази година сме заложили 13 хиляди броя коледни дръвчета, от които 3 хиляди живи , останалите отсечени. Цените са стабилни както миналата година, нямаме завишение. При отсечените , като тази тук цената е от 3 до 15, рядко има до 30-40 лева, но вече това са големи елхи, които са с височина над 3 метра."

За законният добив на Коледните дръвчета започват проверки. Глобите за нарушителите достигат до 10 хиляди лева. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
14:00
Новини
13:00
Тенис: Кики Бертенс - Аляскандра Саснович (VTB Kremlin Cup, Москва; WTA Premier - повторение)
14:00
Гудууд 2015: Суперколи - 3 еп., документална поредица