350 000 СОФИЯНЦИ ПОЛЗВАТ ДНЕВНО МЕТРОТО

Вторник, 02 Януари 2018 14:54


До 350 000 души дневно ползват метрото в София. Освен чисто екологичния ефект, метрото пести на хората и много време, съобщи директорът на столичния „Метрополитен“ инж. Стоян Братоев.

40 км метро и 35 метростанции ползват софиянци и гостите на града, посочи инж. Братоев. В пиковите часове интервалът между мотрисите е 3 минути .

ИНЖ. СТОЯН БРАТОЕВ ИЗП. ДИРЕКТОР НА „МЕТРОПОЛИТЕН“ ЕАД
 „Сутрин е натоварено, защото първо това са пиковите часове. Ние имаме интервал 3 минути по първата линия и въпреки всичко е натоварено. Аз тази сутрин дойдох от посока „Люлин“ с метрото и сега даже съм малко поизмачкан от това, но това е пложението.“

Продължава изграждането на третата линия на метрото. Първият етап от булевард „Владимир Вазов“ до „Красно село“ вече е готов на 50%. Вторият - участъкът от „Красно село“ през „Овча купел“ до Околовръстното шосе е изпълнен на около 10%.

 „С нетърпение очаквам да ползвам метро. То ще ми спести време, ще ми създаде удобство.“
 „В момента сменям доста превозни средства да стигна до работата си и след като пуснат метрото, ще ми бъде много по-бързо и по-икономично.“
„По-бързо ще се придвижвам до вкъщи и обратно до работата.“
 „Няма никакви пушеци, че с тия коли старите, защото тук е моргата на Европа.“


С пускането на третата линия в края на 2019-а година, перничани, например, които пътуват до центъра на София ще стигат за около 25 минути.

ИНЖ. СТОЯН БРАТОЕВ ИЗП. ДИРЕКТОР НА „МЕТРОПОЛИТЕН“ ЕАД
 „Заедно с метрото е предвидено да се изгради и съвместна жп спирка до метростанцията, където влаковете от София – Перник ще спират и ще имат пряка връзка с метрото и няма нужда пътниците да пътуват с тях до Централна гара и от там да търсят вече начин как да се придвижат допълнително.“


Перспективите в следващите 10 години са няколко. Едната - продължение на метрото в Люлин с 2 станции – по булевард „Царица Йоана“, а другата – продължение по втората линия, южно от ул. „Сребърна“. Идеята е метрото да минава през Симеоновско шосе и да стига до Студентски град.
В началото на 2020 година се предвижда София да има 52 км метро с 46 метростанции, които ще обслужват около 50% от столичани.

 

репортер СИЛВИЯ ИЧЕВА оператори К. ДОЧЕВ, Т. ТОНЕВ Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
14:00
Новини
10:00
Тенис: VTB Kremlin Cup, Москва (WTA Premier - повторение)
12:00
Тенис: BNP Paribas WTA Finals Singapore presented by SC Global, Сингапур (WTA Finals - повторение)