Земетресението в Северна Гърция е усетено и в Петрич, Сандански и Благоевград

Вторник, 02 Януари 2018 17:03


Земетресението събуди и Югозападна България. Най-сериозно трусът беше усетен в пограничните райони. Петрич е един от тях. Няма данни за пострадали и нанесени щети.

 

Земетресението е станало в Северна Гърция на дълбочина около 10 км.

ПРОФ. ЕМИЛ БОТЕВ, СЕИЗМОЛОГ, БАН
"Епицентърът е в района на Дойранското езеро, където от снощи още - от 12:13 ч., беше първото земетресние с магнитуд 4.2. Последвано от още няколко такива с магнитуд около 4. И ето сутринта стана това най-силно земетресние с магнитуд около 5, което го поставя в долната граница на категорията умерено силни земетресения".

Най-силно трусът беше усетен в района на Петрич.

КАТЯ ЙОВЕВА, ЖИТЕЛ НА ПЕТРИЧ
"Първото земетресение го усетих в 12.10 некъде, после имаше един в 1 часа, към 2 и четвъртото беше към 6 и 24 с леко бучене и затреперване. - Изплашихте ли се? - Малко, не много".

След най-силния трус, са последвали десетки вторични . Според сеизмолозите, те ще продължат още няколко седмици, но хората няма да ги усещат, защото силата им вече значително ще е намаляла.

КРЪСТАНА ЯКИМОВА, ЖИТЕЛ НА ПЕТРИЧ
"Как си лежех така, разтресе ме. Долу ниското, най-така, нагоре сигурно повече са го усетили. Един път се умира, нема два пъти да умреме. - Вие знаете ли в такива ситуации какво се прави? - Знам, знам, между вратите там, знам, що има толкова страшно. Като се каже, че веднъж се умира, край, ако вземеш да търчиш, още по-лошо".

ДИМИТЪР, ЖИТЕЛ НА ПЕТРИЧ
"Беше си страшничко, всъщност. Може би има си някакви обяснения, сеизмографски, как се разместват пластовете или не знам какво, и страшничко си беше в общи линии. - Знаете ли как да се реагира в такива ситуации? - Как се реагира, емоционално се реагира".

Земетресението е усетено и в Сандански и Благоевград. Няма данни за пострадали хора и разрушени сгради. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
08:30
Състезанието на живота им - 1 сезон, 5 еп., документална поредица
08:00
Тенис: VTB Kremlin Cup, Москва - полуфинали (WTA Premier - повторение)
05:00
Тенис: BGL BNP Paribas Luxembourg Open, Люксембург (WTA International - полуфинали, повторение)