НАП запечатва търговски обекти заради фискални нарушения

Петък, 12 Януари 2018 18:22


7 търговски обекта в Банско, Разлог и Боровец ще бъдат запечатани, след като Националната агенция по приходите установи фискални нарушения в зимните курорти. Експертите от НАП са извършили 550 проверки, установени са 17 нарушения. Експертите на НАП използват при проверките тайни клиенти. Те влизат в заведението, поръчват си, а после следят дали ще им бъде издаден фискален бон. Ако това не стане, санкцията за заведението е тежка .

Владимир Василев, началник на Сектор в Отдел Оперативни проверки при ТД на НАП – София: "Едно-единствено нарушение, което се констатира по надлежния ред от органи по приходите, е напълно достатъчно търговският обект да бъде запечатан за срок до 30 дена."


Санкциите от тази година вече се налагат на търговския обект, а не на задълженото лице, защото досега нарушителите успявали да избягат от глобите.
 

Владимир Василев, началник на Сектор в Отдел Оперативни проверки при ТД на НАП – София: "Сменяха собствеността в обекта, за да избегнат мярката, от тази година това че сменят собствеността или собственика, който стопанисва обекта не ги спасява от налагането на принудителната санкция запечатване на търговския обект."


В Банско НАП отчитат значителен спад на нарушенията. До този момент двойно по-малко са санкциите за собствениците на търговски обекти в сравнение със същия период на миналата година.
 

Сергей Георгиев, управител на заведение: "Укривайки данъци, не знам как се казва – сива икономика, черна икономика, нямам представа как се казва, укривайки, те варират с по-ниските цени, нека да бъде конкурентноспособни с качество, а не с ниските цени."


Мариела Николова, управител на заведение в Банско: "Проверяват дали работим изцяло с фискалните устройства, дали се засичат оборотите на сервитьорите с това, което имат в джобовете."


Клиентите от своя страна са задължени да пазят касовата бележка до напускане на търговския обект. Ако нарушат правилото, санкцията е 5 лева.

 

репортер АНТОН ЧАВДАРОВ оператор КОНСТАНТИН ТЕРЗИЙСКИ Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
14:00
Новини
13:00
Тенис: Кики Бертенс - Аляскандра Саснович (VTB Kremlin Cup, Москва; WTA Premier - повторение)
14:00
Гудууд 2015: Суперколи - 3 еп., документална поредица