Борисов иска ясна европейска перспектива за Балканите

Сряда, 17 Януари 2018 20:14


"Стабилността на Балканите пряко отговаря за стабилността на Европа“. Това заяви премиерът Бойко Борисов в речта си пред Европейския парламент в Страсбург. Той поиска ясни перспективи за членство на Западните Балкани, тъй като в противен случай, по думите му, има опасност от развитието на радикален ислям. Борисов беше категоричен, че Западните Балкани трябва да получат ясна перспектива за интеграция, защото районът е много важен за мира в Европа.
 

БОЙКО БОРИСОВ ПРЕМИЕР НА БЪЛГАРИЯ
"...Вие виждате вчера един изстрел в Косово и буквално взривява целите Балкани, преговорния процес между Косово и Сърбия и веднага настроенията стават други. В момента народите от Балканите истински очакват и вярват, че бидейки географски и исторически в Европа и накрая ще имат план за присъединяването към ЕС."


Борисов подчерта усилията на България и Македония да нормализират своите отношения и пожела бързо решаване на спора между Атина и Скопие за името на балканската страна. Българският премиер предупреди, че балканските страни могат да тръгнат и по друг път.
 

БОЙКО БОРИСОВ ПРЕМИЕР НА БЪЛГАРИЯ:
"Ако ние не го направиме интересът, който имат и Русия, и Турция, и Китай, и Саудитска Арабия към Балканите и голям и някой друг ще го направи. Затова сме готови със всеки по отделно познавам региона, с всички лидери сме говорили по отделно и в София и в Белград, сега е моментът да им дадем перспектива, защото след това ще се чудим от къде са дошли ислямските екстремисти в региона, защото на балканите има много мюсюлманско население. Изходът е Европесйка перспектива."

Евродепутати атакува българския премиер за корупцията в страната. Сред тях беше и германският депутат от Партията на зелените Ска Келер, която повдигна темата за парк Пирин и протестите срещу застрояването му.

Ска Келер:
"Има хиляди по улиците,които демонстрират в защита на Пирин. Много протестират срещу корупцията и едно решение за изграждането на ски курорт и незаконна сеч. Район защитен по силата на правото на ЕС. Зачитането на върховенството на закона е важно в Европейския съюз. Председателството трябва да даде добър пример."


Борисов отговори, че българската природа в голяма степен е защитена. Той каза, че изграждането на инфраструктурни проекти е спирано години наред.


БОЙКО БОРИСОВ ПРЕМИЕР НА БЪЛГАРИЯ: "Спирал съм проекти с години, за да се излюпят щъркелчета. Министрите съм карал да пренасят лично блатни кокичета, за да не ги стъпче валяк. Всичките ни проекти са с тунели за мечки, вълци и костенурки. Имате моята гаранция...Една керемида повече няма да се сложи там“.

На въпроса как ще се справим с корупцията у нас премиерът увери , че до 2-3 години ще се справим с нея. Борисов подчерта, че това ще стане с новото законодателство, с волята на хората и помощта на Европа.

 

текст ИВО ИВАНОВ Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
14:30
Новини
12:00
Тенис: Виктория Азаренка - Каролина Плишкова (Internazionali BNL d’Italia, Рим; WTA Premier Mandatory - I четвъртфинал, повторение)
14:00
Тенис: Алисън ван Уитванк - Екатерина Александрова (Hungarian Ladies Open, Будапеща; WTA International - I полуфинал, повторение)