Общинската болница в Горна Оряховица предприема спешни мерки

Събота, 24 Февруари 2018 11:35


Общинската болница в Горна Оряховица предприема спешни мерки, за да задържи и привлече млади лекари. Причината е, че около 60% от персонала е над 50 години, а младите медици до 40 г. са едва шестима. Увеличението на заплатите и купуването на нова апаратура, са сред мерките, предприети от ръководството на лечебницата. По-високите възнаграждения на лекарите и медицинските сестри в общинската болница Горна Оряховица вече са факт, като средната брутна заплата вече приближава 1000 лева. Това е една от мерките за привличане на млади специалисти
Д-р Иван Иванов, управител МБАЛ Горна Оряховица:

„През последните две години три пъти сме успявали да увеличаваме средната брутна работна заплата на болницата."
Лечебницата не е база за специализанти и привличането на млади кадри става още по-трудно.


Д-р Иван Иванов, управител МБАЛ- Горна Оряховица:

„Основните неща, които могат да привлекат един млад лекар, са възможността да работи със съвременна техника за диагностика и лечение, възможността да получи добра подготовка за своята специализация.“ През миналата година е внедрена нова апаратура в отделенията по Очни болести, „Уши, нос и гърло“, както и модерен фиброгастроскоп. Предстои и въвеждането на модерен скенер.
 

Д-р Илко Костурков, гастроентереолог:

„Тука нивото на ендоскопската апаратура е много високо и дава възможност за извършване на много голям обем дейности. Също така в болницата има възможност за развитие на младите хора, но това изисква и по-добро финансово заплащане..“ 30-годишният гастроентереолог работи от януари т.г. Той избрал болницата в провинцията пред предложения от две столични частни клиники. 27- годишната д-р Ралица Банова също е предпочела малката болница пред работа в чужбина.


Д-р Ралица Банова, педиатър:

„Независимо дали ще започнеш в голяма болница или в малка, развитието зависи от колегите и от базата. Тук имаш право да разполагаш със свое мнение, да упражняваш професията си и да вземаш сам решения!“ Втората по големина общинска болница в страната полага усилия за млади специалисти, тъй като, по думите на д-р Иванов, застаряването на персонала може да доведе до кадрови срив съвсем скоро. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
14:00
Новини
12:00
Тенис: Виктория Азаренка - Каролина Плишкова (Internazionali BNL d’Italia, Рим; WTA Premier Mandatory - I четвъртфинал, повторение)
14:00
Тенис: Алисън ван Уитванк - Екатерина Александрова (Hungarian Ladies Open, Будапеща; WTA International - I полуфинал, повторение)