Първата в света къща за миди, реплика на кораловите рифове край Варна

Неделя, 25 Февруари 2018 11:36


Първата в света къща за миди, реплика на кораловите рифове, ще бъде изградена по Северното Черноморие, недалеч от Варна. Революционна рифова ферма за миди ще бъде изградена в открито море. Тя ще включва 1000 вертикални потопяеми конструкции, на 1 кв. километър площ и ще е 100 % екологична.
Атанас Димитров – финансист :

"Конвенционалните технологии използват масово въжета - основен източник на микропластмаса в морето. В случая ние подменяме тези въжета със солидни твърди материали, водопроводна тръба. Това удължава живота на рифа и му позволява да живее около 10-20 години...."


Целта е мидите да се оглеждат в симбиоза с морската среда, а фермата повече да дава на морето, отколкото да взема от него.


 Арман Саркисян – морски еколог :

"Ние създаваме всъщност морски оазиси сред едно доста изчерпано море и редовно тралирано, което дава възможност на много от видовете да се възстановят. Рифовете са всъщност една реплика, една симулация на кораловите рифове и условията, които те предоставят на морските същества, но в топлите райони. При нас мидите всъщност на подходяща структура изграждат тези рифове и тези благоприятни условия за всички останали."


Това е първата интегрирана аквакултурна технология с екологичен ефект, показват наблюденията на действащите във водите на България, Грузия, Турция и Румъния прототипи.


Арман Саркисян – морски еколог :

"В нашият случай мидените ферми не си пречат с туризма за разлика от конвенционалните технологии, които са разположени със синтетични въжета и туби на повърхността , с което първо загрозяват пейзажа и второ създават много опасност, а и замърсяват крайбрежията с всички тези материали … От друга страна … дава възможност за разширяване на мидените популации, които да заемат отново своята роля в консумацията на прекалено многото микропланктон, който е така обилно стимулиран от нашето селско стопанство и пречистени и непречистени води. Това ще доведе не само до възстановяване на хранителните вериги, а и до физическото избистряне на морската вода , което пък ще благоприятства туризма."

Иновативните изкуствени рифове няма да пречат на корабоплаване и рибари, ще създадат работни места и атракции за гмуркачите. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
19:30
Новини
13:00
Пряко: Тенис: Qatar Total Open 2020, Доха (WTA Premier 5)
13:00
Пряко: Тенис: Qatar Total Open 2020, Доха (WTA Premier 5)