На 8-ми март - пари за благотворителност вместо за цветя

Четвъртък, 08 Март 2018 13:37


Благотворителна кампания в помощ на болни деца по случай 8-ми март. Организаторите призовават парите за букети - да бъдат дарени. Инициативата е в подкрепа на семейства с деца до 18 години, които страдат от различни заболявания, но нямат финансови средства за лечение.

 

9-годишният Мерт идва на плуване почти всеки ден. Казва, че обича да е във водата и дори е участвал в международно състезание за деца с увреждания.

МЕРТ
"Показах какво мога и бях награден. Празнувахме победата ми".

Мерт страда от детска церебрална парализа. Претърпял е две операции, ходи на рехабилитация и гимнастика. Посещава логопед и психолог. Грижите за него започват още с раждането му.

ТАНЕР ИБРАХИМ
"Почти целият беше схванат, да го кажа на разбираем език. И горните крайници, и долните, и долната челюст, не можеше да говори. Обаче благодарение на рехабилитациите, физиотерапиите, които правим, откакто се е родил, вече от това остана само в долните крайници, говор има вече, никога не сме вярвали, че ще проговори. И с ръцете борави доста добре – с химикалка пише, лъжица, вилица, храни се".

Майката на Мерт е негов личен асистент, а баща му работи през нощта, за да може да помага в грижите за детето. Месечните разходи на семейството за терапиите на момчето са около 2000 лева. Държавата покрива около половината от сумата. Мерт е едно от близо 50-те деца, получило финансова подкрепа от фонда за "Лечение и рехабилитация на деца" на Фондация Bcause. Колкото повече добри хора се включат в кампанията за 8-ми март и вместо да купят цветя, дарят средства, толкова повече деца като Мерт ще получат шанс за по-добър живот.

ВЕСЕЛИНА ЙОРДАНОВА, ФОНДАЦИЯ “BCAUSE”
"Ако свържем 8-ми март с Деня на майката, можем да кажем, че ние призоваваме хората да подкрепят майки и да подарят майчина усмивка, въздишка на облекчение, че някой е помогнал на детето този месец да получи своето лечение, рехабилитация или медикамент. Така че, не се колебайте да дарите за кампанията".

Фондът съществува от 17 години, през които близо 1000 деца са получили възможност за лечение. Всяко семейство може да кандидатства за помощ до три пъти. Родителите на Мерт ще кандидатстват отново, защото се надяват той да проходи. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
18:00
Новото познание: Символите на Египет - врата към други светове - ток шоу за наука, мистика и конспиративни теории
17:20
Тенис: Елина Свитолина - Каролина Плишкова (BNP Paribas WTA Finals Singapore presented by SC Global, Сингапур; WTA Finals - повторение)
17:30
Код Спорт - спортно обзорно предаване (повторение)