Всеки шести посетител на "Национални дни на кариерата" започва работа

Вторник, 13 Март 2018 15:59


Всеки пети българин намира препитание в София. Близо 20% от населението живее в столицата, както и около 22 на сто от работната сила на страната. Данните изнесе кметът Йорданка Фандъкова по време на откриването на Дни на кариерата за осигуряване на стажантски и работни места за млади хора.

В рамките на 2 дни младите хора имат възможност да се срещнат с потенциалните си работодатели по време на 17-то издание на форума „Национални дни на кариерата“. Статистиката през годините сочи, че всеки шести посетител на форума получава предложение за стаж или работа, казват организаторите.

ВЕЛИЧКА ТАКЕВА ЕКСПЕРТ ПО ЧОВЕШКИ РЕСУРСИ
 „За 17-те години, през които се провежда форума, над 40 000 души са стартирали кариерата си от тук. Това е най-прекият път за професионална реализация за хора без опит или с много малък опит.“

Асена беше една от първите, решили да посетят форума. 21-годишното момиче учи индустриален мениджмънт и инженерство в Техническия университет.

АСЕНА ЙОЗМЕЗ 21 ГОДИНИ
 „Мениджмънт уча, но съм се ориентирала към машини, машинознание и затова разглеждам общо взето и за тях. В кол център работя – една година вече. И уча, и работя. Трудността е времето, че не разполагам с много време и общо взето си вземам почивки, когато имам изпити, но се справям засега.“

Над 130 фирми присъстват на изложението в София. След тях има български и международни компании от различни сектори – ИТ, производство, администрация, аутсорсинг. Имаше и такива, които за първи път участват във форума.

МАЯ ВАСИЛЕВА – ДАНОВА ФОНДАЦИЯ „ЗА НАШИТЕ ДЕЦА“
 „В момента набираме експерт социални мрежи, детегледачка, експерт ранно детско развитие и директор комуникации и корпоративно-социални отговорности.“

След София форумът ще се проведе в още 7 университетски града - Варна, Русе, Велико Търново, Габрово, Свищов, Бургас и Пловдив.

 

репортер СИЛВИЯ ИЧЕВА оператор НИКОЛАЙ СТАЙКОВ Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
06:30
Расте, но не старее - III част, документален филм
06:05
Тенис: Даяна Ястремска - Айла Томлянович (Thailand Open, Хуа Хин; WTA International - финал и награждаване, повторение)
05:50
Тенис: Вероника Кудерметова - Дона Векич (St. Petersburg Ladies Trophy, Санкт Петербург; WTA Premier - повторение)