Опасно свлачище се активизира на брега на Дунава в Русенско

Вторник, 13 Март 2018 17:25


Опасно свлачище се активизира на брега на Дунава в Русенско. Тонове земна маса са се изсипали върху път в района на село Пиргово, като са блокирали достъпа до съоръжения на ВиК и „Напоителни системи“. Въпреки усилията на аварийните екипи да овладеят процеса, за момента резултат няма. Свлачището се е активизирало през последните два дни в резултат от снеготопенето и дъждовете. На пътя са паднали над 100 тона скална маса, които са прекъснали захранването на селото с питейна вода. Наложило се е ВиК да осигури временно водоподаване по резервен тръбопровод.

Илиян Бодуров, кмет на с.Пиргово:

"..за втора година се случва това нещо, миналата година имахме случай на същия тонаж скална маса… изолирани са около 20 къщи от вилната зона, помпена станция на „Напоителни системи“ и спукан тръбопровод на ВиК…. …. "

Опитите да се премахнат опасните скали засега са неуспешни.

Илиян Бодуров, кмет на с.Пиргово:

"...в процепите на скалите беше вкарана въздушна възглавница, с помощта на която се опитвахме да съборим останалата опасна част от скалите…. "

Валентин Колев, зам.областен управител на област Русе:

" Нашата цел е да се обруши колкото е възможно по-голяма част от тая земна маса, която се е натрупала там, за да може в годините да се гарантира, че няма какво да пада ."

Опасност от подобни свлачища има и в други райони край Дунава.

Валентин Колев, зам.областен управител на област Русе:

"...процес, предизвикан от ерозията,вследствие на дъждовете и наличните пукнатини по ската на брега на река Дунав. Това се е натрупало в годините… да се укрепи пък целият бряг на Дунава по поречието, това е невъзможно, явно там където има такива процеси и където се налага, ще се реагира..."

Експертите продължават да следят обстановката, а пътят край Пиргово остава затворен, докато районът не се обезопаси напълно Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
06:30
Расте, но не старее - III част, документален филм
06:05
Тенис: Даяна Ястремска - Айла Томлянович (Thailand Open, Хуа Хин; WTA International - финал и награждаване, повторение)
05:50
Тенис: Вероника Кудерметова - Дона Векич (St. Petersburg Ladies Trophy, Санкт Петербург; WTA Premier - повторение)