Няма опасност за качествата на питейната вода и за околната среда в Брегoво

Вторник, 13 Март 2018 20:08


Няма опасност за качествата на питейната вода и за околната среда в района на Брегово. Това увери министърът на околната среда и водите Нено Димов, който е на инспекция в района. Трети ден общината е в бедствено положение. Обширни територии са под вода заради придошлите води на река Тимок. Обстановката в Брегово постепенно се нормализира. Вече има спад и на подпочвените води с повече от 20 сантиметра, а очакванията са в близките дни да няма нови покачвания. Къщите на хората обаче все още са наводнени. Oт Регионалната здравна инспекция дойде и дълго чаканата информация за качеството на питейната вода от взетите вчера проби.

Д-Р ГЕРГАНА ДЖАМБОВА ДИРЕКТОР РЕГИОНАЛНА ЗДРАВНА ИНСПЕКЦИЯ - ВИДИН:
 „Те включват изследване за тежки метали – желязо, мед, манган, олово, хром, никел. В нито една от тези проби не се доказа наличието на тежки метали над допустимите нива съгласно изискванията за качествата на питейната вода.“

Министър Димов успокои, че състоянието на реките и язовирите в цялата страна са под постоянно наблюдение и към момента няма основание за притеснение.

НЕНО ДИМОВ МИНИСТЪР НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ :
 „През цялото време държавата е на мястото си и взема необходимите мерки, с които да гарантира живота, здравето и безопасността на хората.“

Нено Димов посочи още, че е разговарял с министъра на земеделието и храните Румен Порожанов, който лично е поел ангажимент да бъдат направени проверки и потърпевшите да бъдат компенсирани.



 



Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
12:30
Новини
12:00
Тенис: Анжелик Кербер - Наоми Осака (BNP Paribas WTA Finals Singapore presented by SC Global, Сингапур; WTA Finals - повторение)
12:10
Футбол: Севиля - Жирона (Примера Дивисион, сезон 2018/19 - повторение)