Държавата създава предприятие, което ще се грижи за язовирите

Сряда, 14 Март 2018 15:48


Държавата създава предприятие, което ще управлява язовири, за които не могат да се грижат общините. Това съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов. Идеята е предприятието да поддържа и ремонтира с държавни пари активите на язовирите.

Общините ще имат едномесечен срок, в който да решат дали ще могат да стопанисват язовирите на тяхна територия или ще ги прехвърлят на държавата, посочи министърът на икономиката Емил Караниколов. По думите му в България има 5700 язовира, от които 4000 са общински.

ЕМИЛ КАРАНИКОЛОВ МИНИСТЪР НА ИКОНОМИКАТА
 „Възнамеряваме да създадем търговско предприятие с изменение на закон, на което по съгласие на общините, които не могат да управляват тези активи като язовири да бъдат прехвърлени в това търговско предприятие съответно то да отговаря за извършването на ремонта и поддържането, така че да не се случва това да няма пари и финансови средства.“

От Националното сдружение на кметствата приветстват решението.

ПЕТКО СТОЕВ ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УС НА НСКРБ
 „Ако държавата не се е погрижила да даде на общината пари да се грижи за тях, би било редно държавата да си ги вземе, защото те все пак са един продукт на държавата и тя трябва да си ги стопанисва.“


От сдружението дадоха и конкретен пример с язовир Тракиец, който се намира в Хасковска област. Критично високите нива на язовира не веднъж са изправяли хората на крак. Председателят на сдружението на кметствата Делчо Митев смята, че язовирът трябва да се стопанисва и контролира от държавата, за да не се прехвърля отговорността между различните институции.

ДЕЛЧО МИТЕВ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УС НА НСКРБ
 „Защо не държавата да го стопанисва. Той си беше на Напоителни системи преди и сега също се грижи тя за него, но този язовир го прехвърлят общината, на държавата, на Напоителни системи – просто се разводняват тези, които трябва да поемат строго отговорност за неговото стопанисване.“

Освен от държавния бюджет, правителството ще направи и фонд, в който ще се събират пари за ремонт на язовирите. Средствата ще се набавят от стопанската дейност на язовирите в страната. Промените в закона трябва да са готови до другата сряда и да бъдат внесени в парламента.

 

репортер СИЛВИЯ ИЧЕВА оператор НИКОЛАЙ СТАЙКОВ Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
12:30
Новини
12:00
Тенис: Анжелик Кербер - Наоми Осака (BNP Paribas WTA Finals Singapore presented by SC Global, Сингапур; WTA Finals - повторение)
12:10
Футбол: Севиля - Жирона (Примера Дивисион, сезон 2018/19 - повторение)