Един човек загина, а друг е с тежки изгаряния при инцидент в завод "Арсенал"

Сряда, 14 Март 2018 17:46


Един човек загина, а друг е с тежки изгаряния при инцидент в завод "Арсенал". Запалила се е смес за барут, а двамата работници не са спазили условията за безопасен труд, е заключението на експертите. Пострадалият е със 80% изгаряния, настанен е в университетската болница в Стара Загора.

 

Инцидентът е възникнал малко след 10:00 часа тази сутрин. Двамата мъже са работили на машина за смесване на заряди за боеприпаси, когато те се възпламенили.

ГЕРГАНА МИКОВА, ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ НА СТАРА ЗАГОРА
"Към настоящия момент знаем, че загиналият е на 26 години, а пострадалият е на 46 години. Става въпрос за нарушение на технологитя, при която се работи в този цех. Не е имало взрив, става въпрос за запалване".

Все още не е ясна причината за запалването на сместа .В помещението обаче не е трябвало да има хора.

ВАЛЕНТИН РАДЕВ, МИНИСТЪР НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
"Те са били вътре двамата. Не е трябвало да бъдат вътре, съгласно технологията и мерките за безопасност е трябвало да бъдат отвън. Управлението на този процес е изнесено отвън, има си табло с бутони. Защо са били вътре, тепърва ще става ясно, но са нарушили технологичната дисциплина".

Директорът на завода, е категоричен, че правилата за безопасна работа са нарушени.

 

На тел.:
НИКОЛАЙ ИБУШЕВ, ИЗП. ДИРЕКТОР НА "АРСЕНАЛ" АД
"В инструкцията ясно и точно е казано, че миксерът трябва да се включи при затворена врата, без да има в помещението хора. Какво са правили при работещ миксер вътре, в момента има назначена комисия, която ще разследва подробно свидетели, ще разследва, ако има веществени доказателства".

Случаят се проверява от прокуратурата, следствието и различни служби, за да се установи кой е отговорен за инцидента. От синдикалната организация КНСБ ще помогнат финансово на семейството на загиналия работник и ще осигурят стипендия на детето му докато завърши средно образование. Ще бъде подпомогнато и семейството на пострадалия работник, който е настанен в болница. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
12:30
Новини
12:00
Тенис: Анжелик Кербер - Наоми Осака (BNP Paribas WTA Finals Singapore presented by SC Global, Сингапур; WTA Finals - повторение)
12:10
Футбол: Севиля - Жирона (Примера Дивисион, сезон 2018/19 - повторение)