Собствениците на земи в Бургаско разочаровани след наводненията

Сряда, 14 Март 2018 18:21


Няма постъпили сигнали в областна земеделска служба „Бургас“ и „Напоителни системи“ за наводнени земеделски земи в бургаските села. Не са подавани искания за констатиране на щети и обезщетения. Това оповестиха днес от министерството на земеделието, след проверка на място от всички отговорни институции. Собствениците на земи обаче не са съгласни с констатациите на експертите. Наш екип свари началника на „Напоителни системи” Бургас Диян Петров на място в село Димчево. Той отказа коментар пред камера, но не скри, че знае за наводнените ниви на десетки зеленчуко- и зърно производители. Петков подчерта че помпената станция работи непресттанно, просто количеството вода в землището е много. Екипи на общинска земеделска служба и басейнова дирекция също са посетили поразените терени. Собствениците на земи обаче са разочаровани от констатацията на ресорното министерство.
 

Димитринка Маджарова :

"Това наводнение се получи за четвърти път тази година от снеготопенето, от многото дъждове, от лошите отводнителни канали които от многото вода са затлачени. И скатната вода която вече няма къде да отива, от повишеното ниво на язовир Мандра, което се подържа високо, трябва да кажат специалистите, но ние сме най-потърпевшите тъй като нашата реколта е унищожена."


Димитринка Маджарова посочи че 80% от близо 3 хиляди декари засята пшеница и ечемик е унищожена. Заради количеството вода в нивата е невъзможно да се засее нещо и от пролетните култури.
 

Димитринка Маджарова :

"Под въпрос е дали въобще ще можем да засеем нещо тази година на пролет. Или за нас се очертава една много тежка, нулева година в която ние търпим стотици хиляди загуби."


Иванка Стоянова  зеленчуко производител :

"21 декара ми е земята, сеем картофи, миналата година бяхме наводнени и тази година – Колко вода има? – Над метър е при нас."


От областна администрация признават че средства за закупуване на тежка техника за почистване на речните корита няма, затова ще се ползва техника на пожарната


 Вълчо Чолаков – областен управител Бургас :

"Действително напоителни системи с техните помпи не успяват да изчерпят цялата вода. Но по-добрия случай като превенция е ако удълбочим и почистим деретата, самите дерета и отводнителни канали."


Регионалната служба по земеделие отказа коментар за щетите. От там обаче се очаква да бъде изготвен констативен протокол, а потърпевшите да бъдат обезщетени.



 



Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
12:30
Новини
12:00
Тенис: Анжелик Кербер - Наоми Осака (BNP Paribas WTA Finals Singapore presented by SC Global, Сингапур; WTA Finals - повторение)
12:10
Футбол: Севиля - Жирона (Примера Дивисион, сезон 2018/19 - повторение)