Ековинетки показват коя кола колко замърсява въздуха

Неделя, 15 Април 2018 17:53


Цветен стикер на предното стъкло ще дава информация за замърсяването на въздуха от автомобилите. Идеята ще се реализира до два месеца.Така наречените “ековинетки” ще оскъпят годишния преглед с около 3 лева. Цветните стикери на предното стъкло на автомобилите ,които ще дават информация за изгорелите газове и степента на замърсяване на въздуха ,ще са в три цвята . А данните за изгорелите газове ще се подават директно в „Автомобилна администрация”.

Иванов: "Това са същите стикери,които се поставят по време на годишния преглед,но ше бъдат в различен цвят в зависимост от това кой колко замърсява въздуха .до автомобилите."

Със зелен стикер ще се обозначават колите ,които замърсяват най-малко.Обикновенно в Европа това са автомобите Евро стандарт 5 и 6. С жълт стикер- колите Евро 3 и 4 и червен за Евро 1 и 2.Експерти обсъждат дали електромобилите и хибридите , при които замърсяването е нулево или много малко,да получат син стикер.

Румен Дунев: "Такава практика има в големите Европейски държави и тя показва че е доста полезна особено в дните с високи нива на замърсяване."

Иванов: "В България разликата ще бъде ,че в Европа се налагата на базата на евро стнандарт ,а тук на реално изгорелите газове.Знаете има много автомобили с отстранени катализатори."

Годишно у нас се продават около 130 000 автомобила втора ръка, които нямат катализатори или ако имат- те не работят. Според търговци това са почти половината от колите втора ръка на пазара. А те създавали най-сериозно замърсявали атмосферния въздух.

Броят на регистрираните екоавтомобили у нас е повече от символичен: от КАТ отчитат близо 2500 хибрида и малко над 270 електромобила. Статистиката сочи ,че 60% от замърсяването на въздуха идва от автомобилите.Според Румен Дунев не само колите са основните замърсители.

Румен Дунев: "Общините трябва да търсят варианти,да ограничат и другите замърсители,общините да погледнат и в техния двор,ей сега да видят в пролетния сезон колко голяма част от улиците са почистени от опесачаването през зимата."

Голям процент от колите у нас са на възраст около 20 години. А всяка година се регистрират над 260 000 коли втора ръка, внос от Европа. От началото на тази година КАТ спира от движение колите, които не отговарят на екостандартите.

 

репортер ТОНЯ КРЪСТЕВА оператор НИКОЛАЙ СТАЙКОВ Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
14:30
Новини
14:00
Тенис: Андреа Петкович - Аманда Анисимова (Miami Open, Маями; WTA Premier Mandatory - повторение)
14:00
Тенис: Дона Векич - Кики Бертенс (St. Petersburg Ladies Trophy, Санкт Петербург; WTA Premier - финал, повторение)