Комета на търг

Неделя, 15 Април 2018 17:55


Областната администрация във Варна търси купувач на последния воден автобус. Ако такъв не бъде намерен, атракционът ще стане на скрап. Областната управа във Варна се опитва да намери стопанин за последната оцеляла комета от времето на соца. Комета 5 е произведена през 70-тте години в някогашния Съветски съюз. Кръстосва родното черноморие до 1985-та година. После пуска котва и става атракцион. Старите варненци добре помнят тези времена. Този мъж е ремонтирал комети и често пътувал с тях.

Филип – работил в КРЗ: Сядаш си – от тук до Бургас, една бирича си изпиваш, едни картофки, отиваш, свършиш си работата. Беше удобно, практично беше.Имаше и стюардески, туй онуй, сервираха ти, носеха ти, морски дарове имаше.


Мария Кордон: Допреди 20 години тази комета е возила туристи между Варна и Бургас, после е била ресторант, а днес от някогашния й блясък не е останала и следа.
 

Денка Николова: Абе къде бе, светеше бе…Даже сватби са правили хората. Хубаво беше, много. Разрушиха го…
 

Филип: Всякакви има, и наркоманчета, събират се там, пушат, пийват. Цялата е опожарена вътре.Изкъртиха тука и ламарини и всичко.


Дамянова: То не е само разруха, ами то е и опасно, според мене. Непрекъснато има деца, които се катерят и си правят селфита горе, което не знам кой ден ще пропаднат долу…Или да се стегне или да го махнат по някакъв начин.


За сега обаче това е мираж. От 97 –ма година корабът на подводни крила е частна държавна собственост и областната управа във Варна се опитва да го продаде. Без резултат. След проваления първи търг, цената на кометата е намалена, но желаещи пак няма – заради състояние й и скъпото транспортиране.

Стоян Пасев – областен управител на Варна: Обсъждаме варианта с Общината да се направи нещо като музей или да се остави като атракцион. Дори и като барче да функционира на същото място пак е вариант, т.к. някой ще се грижи за нея. Няма да се допусне нарязване на скрап, това е и условието – да бъде възстановена. Защото е последната ли? Защото е последната, да.


А докато се намери решение легендарната Комета 5 ще си стои на канала море-езеро във Варна.

 

репортер МАРИЯ КОРДОН оператор ПЕТЪР СТЕФАНОВ Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
14:30
Новини
14:00
Тенис: Андреа Петкович - Аманда Анисимова (Miami Open, Маями; WTA Premier Mandatory - повторение)
14:00
Тенис: Дона Векич - Кики Бертенс (St. Petersburg Ladies Trophy, Санкт Петербург; WTA Premier - финал, повторение)