РАЗПИТАХА 20 СВИДЕТЕЛИ ПО ДЕЛОТО ЗА АТЕНТАТА В САРАФОВО

Сряда, 16 Май 2018 16:30


Помагачите при атентата в Сарафово преди 5 години все още се издирват от Интерпол. За първото заседание на специализирания съд в Бургас се явиха 20 души. Утре делото и разпитите продължават. Близо 40 свидетели и вещи лица ще бъдат разпитани.

Споменът за фаталния ден все още е кошмарен за Стойко Стойков, чийто автобус е паркиран до взривения.
 
Стойко Стойков – собственик на транспортна фирма, пострадал: "Имаше паника на цялото летище. Трупове между двата автобуса, в моя автобус нямаше трупове тъй като нямаше туристи. Двата, единия беше напълно изгорял. Радвам се че моя шофьор който беше на автобуса оцеля, но след толкова време той още не може да се съвземе."
 
Само половин час след атентата Павел идва на летището да търси шофьора на взривения автобус Мустафа Кьосев.
 
Павел Мелев - колега на загиналия Мустафа Кьосев: "Видях хора, които бягат за линейките, за болница за да спасят живота си. Колегата ми загина там."
 
Бомбата, взривена до автобус на летище Сарафово, отне живота на българския шофьор Мустафа Кьосов и на 5-ма израелски граждани. 35 души бяха ранени. Сред свидетелите по делото бяха и  собственици на частни къщи, отдаващи стаи под наем. От разпространените снимки от МВР след атентата, семейство Андрееви разпознават туриста, който е пребивавал близо два месеца в частния ми хотел.
 
Андреев: "С шофьорска карта от щата Мичиган. Лична карта. Представяше се за Ралф Рико."
 
Николинка Андреева: "Шест дни, шест нощувки от 12-ти до до деня на атентата. Денят на атентата той си беше платил нощувката, но не се върна."
 
Нищо необичайно не са видяли в поведението на атентатора Махамед Хасан Ел Хюсейни, когато той си взима автомобил под наем в Слънчев бряг.

Стоянка Тодорова  - фирма за коли под наем: "Обикновено плати си, поиска даже по-евтина кола. Изглеждаше напълно нормално, с бейзболна шапка. По никакъв начин не изглеждаше притеснен, много лъчезарен, много усмихнат, приятелски настроен."
 
Подсъдимите Мелиад Фара и Хасан Ел Хадж Хасан все още се издирват от Интерпол. Обвинението смята, че те са помогнали на атентатора Мохамед Хасан Ел Хюсейни, който загина при взрива. Роднини на загиналите израелци са предявили иск за неимуществени вреди срещу двамата подсъдими които възлизат на близо 200 млн. лева. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
03:30
Български надежди - 16 еп., документална поредица за талантливите деца в България
03:40
Тенис: Каролина Плишкова - Леся Цуренко (Brisbane International, Бризбън; WTA Premier - финал, повторение)
03:30
Тенис: Hobart International, Хобарт (WTA International - финал, повторение)