Върховете на Боян Петров

Сряда, 16 Май 2018 19:00


Прекратиха издирването на алпиниста Боян Петров в Хималаите. Това съобщи неговият приятел Кирил Петков, който участва в спасителната операция. Рано тази сутрин хеликоптер излетя от летището в Катманду към връх Шиша Пангма в последен опит да открие алпиниста. Спасителната акция се превърна в прецедент, защото Китай разреши на непалски хеликоптери да летят над китайска територия, където се намира върхът. Така екипът на Боян и българската дипломация създадоха възможност, която в бъдеще може да помогне на други изпаднали в беда алпинсити.

 

На 29 април Боян Петров тръгна на експедиция, за да покори поредния планински връх, да постигне още една мечта - 8-хилядника Шиша Пангма в Хималаите. Алпинистът изчезна на 3-ти май. Няколко дни след това започна мащабна издирвателна акция, може би най-голямата досега. Включиха се десетки шерпи и спасителни екипи. Търсиха го и по земя, и по въздух. Хиляди хора не само от България, но и от други страни се молеха Боян да е жив, защото за всички ни той е вдъхновение, герой, пример за достоен човек.

БОЯН ПЕТРОВ (АРХИВ)
"В речника си нямам думата не мога, не искам, мързи ме. Започнал съм проекта “Българските осемхилядници”, с който искам да знам, че българи сме стъпвали на всички високи осемхилядници в света".

Към 2017 г. Боян Петров е българският височинен алпинист с най-много изкачени върхове над 8000 метра - общо 10. На 4 от тях прави първо българско изкачване. Два пъти алпинистът побеждава в битката с рака. Страда от диабет, получавал е травми при катерене и при катастрофата в Кресненското дефиле. Инцидентите обаче не го отказаха от това да живее на ръба.

БОЯН ПЕТРОВ (АРХИВ)
"Животът е един. Аз съм се посветил на височинния алпинизъм и докато не приключа с физическите възможности на височинен алпинист, аз с това ще се занимавам. Искам да съм на световно ниво, да има няколко българи, да се знае, че ето тези са на световно ниво, част от елита са на този спорт".

Сред големите постижения на Боян Петров е изкачването на Броуд Пик и К2 за 8 дни, което е световен рекорд.

БОЯН ПЕТРОВ (АРХИВ)
"Дава свободата, дава усещането, че можеш още, че искаш още, че когато добре си се подготвил, шансът да се изкачиш е голям и от всеки един връх да виждаш следващия връх".

На 16 май издирването на легендарния български алпинист Боян Петров беше прекратено. Той остана в планината, там, където може би се е чувствал най-щастлив и свободен.

  Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
00:00
Железници в беда - I част, документална поредица
00:00
Тенис: Miami Open, Маями (WTA Premier Mandatory - финал, повторение)