От БСП искат оттегляне на Закона за автомобилната камара

Сряда, 13 Юни 2018 15:59


Депутати от БСП настояват Законът за автомобилната камара да бъде оттеглен от Парламента. Поводът- той предвижда членуващите в бъдещата камара фирми да плащат членски внос от 1 000 лева. Според левицата решението за приеманетона Закона убива малките и средни превозвачи. От ГЕРБ подчертаха, че са защитили превозвачите срещу закона "Макрон", правят го и сега.

БСП подкрепя исканията на транспортните фирми. Според Корнелия Нинова българските превозвачи са достатъчно притиснати от пакета „Мобилност“, за да получават и допълнителен удар от правителството с приемането на този закон и членския внос от 1 000 лева. Нинова уточни, че у нас фирмите в бранша са около 17 000.

 КОРНЕЛИЯ НИНОВА БСП
 „Според нас това е абсолютно лобистки закон, който създава едно частно Министерство на транспорта. Те ще трябва да членуват там, тази камара да издава лицензите, а не както досега автомобилната инспекция, т.е. хем държавата абдикира от ангажиментите си, хем ги дава на едно частно лице, което да управлява целия този бранш.“

Представители на транспортния бранш са поискали срещи и с други парламентарни групи, както и с представители на ресорната комисия. Според тях законопроектът нарушава свободната конкуренция.

 ДИМИТЪР ДИМИТРОВ ИЗП. ДИРЕКТОР НА КАМАРАТА НА АВТОМОБИЛНИТЕ ПРЕВОЗВАЧИ В БЪЛГАРИЯ
 „Този законопроект въобще няма почва в България и не трябва да бъде приеман. Настояваме да бъде оттеглен.“

От ГЕРБ обаче смятат, че камара на превозвачите трябва да има. И обясниха, че законопроектът вече е обсъждан на 4 кръгли маси. И срещу него е имало възражения, с които управляващите са се съобразили. Едното - да не се преотстъпва правото за издаване на лицензи за превоз на пътници и на товари на председателя на камарата, а да се прави от министъра. И второто - камарата да се раздели на две - на автобусни и товарни превозвачи. Не било ясно кой ще е председател на камарата и какъв ще е членския внос, но това щяло да се реши от лицензираните превозвачи.

СТАНИСЛАВ ИВАНОВ ГЕРБ
 „В момента са около 140 различни организации, всяко от които твърди, че е най-добре представена и с най-много членове, а това води до там, че не се знае с кого може да се контактува.“

В знак на протест срещу Законопроекта за автомобилната камара в четвъртък автобуси в цялата страна няма да се движат за час и половина .

репортер СИЛВИЯ ИЧЕВА оператор ТОНИ ТОНЕВ Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
17:30
Новини
13:00
Тенис: Miami Open, Маями (WTA Premier Mandatory - повторение)
16:00
Футбол: Атлетик /Б/ - Атлетико /М/ (Примера Дивисион, сезон 2018/19 - повторение)