Един месец палатков лагер на майките на деца с увреждания във Варна

Сряда, 11 Юли 2018 20:03


С флашмоб и скандирания „Реформа“, майки на деца с увреждания от Варна отбелязаха 1 месец палатков лагер. Този път сред черните балони, които полетяха в небето имаше и бели - в знак на надежда, че исканията им ще бъдат чути и наесен пакетът закони за хората с увреждания ще бъде приет от парламента. Така, с песен и танц „На инат“, майки на деца с уврежания от Варна показаха, че не са се изморили от протестите и напук на всичко още имат сили да се усмихват през сълзите.
 

Олга Божилова – майка на дете с увреждане: Ние на инат дишаме, на инат живеем, на инат се борим, на инат съществуваме. На нас нищо друго не ни остана освен един инат. Не плачем за едни пари за нас, ние плачеме за реформа на цялата система , която е гнила.
 

Еленора Хаджиева - майка на младеж с увреждане: Колкото и да ти е тежко, когато намираш сила да се веселиш , толкова ако е силата ти, ти я удвояваш и утрояваш тази сила. А ние по принцип си я имаме. Както се знаее една майка и камион може да вдигне. Така че ние в момента вдигаме камион.


Майките дават срок до 1 октомври на управниците да приемат пакета закони, който ще гарантират цялостна реформа в сектор "Хора с увреждания" и индивидуален подход към дефицити и потребности на всеки нуждаещ се, както е в другите европейски страни.


Диана Маркова – организатор на протеста: Всъщност именно този закон за личната помощ е ключето, което ще промени системата, която не работи. Ние вярваме, че с малко повече желание, преорганизиране на ресурси и отговорности, нещата могат да се случват по различен начин.
 

Галя Койчева - майка на младеж с увреждане: Отговорността и грижата за хората с различни затруднения трябва да бъде споделена от обществото, споделена от всички нас. Защото не се знае утре кой ще има нужда от тази помощ.


Палатковите лагери остават и през август, подължава и подписката в подкрепа исканията на майките.

 

репортер МАРИЯ КОРДОН оператор ПЕТЪР СТЕФАНОВ Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
14:00
Новини
12:00
Тенис: Виктория Азаренка - Каролина Плишкова (Internazionali BNL d’Italia, Рим; WTA Premier Mandatory - I четвъртфинал, повторение)
14:00
Тенис: Алисън ван Уитванк - Екатерина Александрова (Hungarian Ladies Open, Будапеща; WTA International - I полуфинал, повторение)