Листовки с кратки послания срещу телефонните измамници

Сряда, 11 Юли 2018 20:05


Полицията в Русенско с нови мерки срещу телефонните измами. Подготвят се листовки с кратки съобщения, които ще предупреждават пенсионерите за опасността.  Телефонните измамници стават все по-изобретателни, показват наблюденията на полицията. Те използват в своя полза дори съветите, които органите на реда дават на възрастните хора.
 

Илиян Енчев, зам.-директор на ОД МВР-Русе: Колкото повече пишем в тази брошура обяснения на гражданите, толкова повече го използват и измамниците. Те направо вземат нашите изречения и ги изговарят по телефона…
 

Все повече пенсионери в Русе се отнасят скептично към подозрителни телефонни обаждания, но има и пострадали.

Петрана Димитрова: Имам две приятелки, които, даже тази, която е дала 1000 лв., са се помъчили още един път, но съседите й са съобразили и са я спряли. Тя пак тръгнала да дава, защото някакъв братовчед уж….младите са обяснили, че първо трябва да звъним на тях, да разберем и тогава да даваме каквито и да било отговори…


Мария: Не бих се доверила на такова нещо в никакъв случай, трябва да сме по-смели, да вярваме в себе си и в това, което ни предупреждават…това са хора, които са безделници, според мен, и живеят за сметка на гърба на другите и на доверчивостта на възрастните хора предимно.
 

За да са по-ефективни в борбата с измамите, от полицията готвят листовка с едно-единствено изречение.
 

Илиян Енчев, зам.-директор на ОД МВР-Русе: „Не давайте пари и ценности, поискани по телефон, независимо за кого се представя този, който ви се обажда!“. Едно-единствено изречение, да не объркваме хората със сложни схеми, да им обясняваме, защото тези схеми постоянно се променят, де полицаи, де доктор, де бандити, де спасяваме, операции, не знам какво си и отзад вече няколко съвета.
 

От началото на годината в Русенско са регистрирани 28 измами, от които са разкрити само две.

 

репортер ГЕРГАНА ДИМИТРОВА оператор ЕМИЛ КОЛЕВ Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
18:00
Новото познание: Символите на Египет - врата към други светове - ток шоу за наука, мистика и конспиративни теории
17:20
Тенис: Елина Свитолина - Каролина Плишкова (BNP Paribas WTA Finals Singapore presented by SC Global, Сингапур; WTA Finals - повторение)
17:30
Код Спорт - спортно обзорно предаване (повторение)