Съдът даде ход на делото срещу Софийска община заради мръсния въздух

Четвъртък, 12 Юли 2018 20:09


В края на 2017г. делото беше прекратено с мотив, че "ищците нямат доказан опит, знания и финансов ресурс ,за да търсят обезщетение от общината. Днес делото тръгна, а към исковата молба вече могат да се присъединят всички пострадали граждани.


НПО очакват Софийският градски съд да установи дали и колко от началото на 2015 г до май 2017 г. Столичната община е навредила с действието или бездействието си на жителите на града. Ищците посочват и реалните действия, които следва да се предприемат.


Ивайло Попов, "За Земята": "Липсват качествени инвентаризации на емисиите,за да се направи една програма с едно моделиране и какви мерки ше бъдат ефективни и бързо ще дадат резултати трябва да познаваме ситуацията,а ние дори итова нямаме.Моя призив към СО е да инвестира време и усилия да се напраявят качествени инвентаризации."

Адвокатът на общината отказа коментар .Заради замърсения въздух в столицата общината пусна  т. нар. зелен билет на стойност 1 лв. По данни на Световната здравна организация всеки ден в България умират средно по 50 души, пряко или косвено заради мръсния въздух. Смъртността по този показател у нас е 3 пъти над средното за Европа. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
06:30
Расте, но не старее - III част, документален филм
06:05
Тенис: Даяна Ястремска - Айла Томлянович (Thailand Open, Хуа Хин; WTA International - финал и награждаване, повторение)
05:50
Тенис: Вероника Кудерметова - Дона Векич (St. Petersburg Ladies Trophy, Санкт Петербург; WTA Premier - повторение)