Засилени мерки заради африканска чума по свинете

Четвъртък, 12 Юли 2018 20:13


Засилени мерки срещу болестта африканска чума по свинете са въведени на граничния пункт Дунав мост при Русе. Заболяването, което е смъртоносно за животните, вече е на 60 км от нашата граница.

На граничния пункт вече са поставени забранителни табели на български и румънски език за внос на свинско месо и колбаси за лична консумация. Наличните трябва да се изхвърлят в специален фризер до гишетата, а до седмица влизат в сила и нови мерки.
 

Свилен Иванов, зам.областен управител на Русенска област: "Kато дезинфекциите, като почистване на района около КПП-та, задължително уведомяване за повишаване на смъртността по прасета, особен контрол на ветеринарните лекари по общини и малките населени места."


Тъй като болестта се пренася най-вече от дивите прасета, в момента върви обучение на ловците. Свиневъдите също ще помагат.

д-р Николай Ненов, Областна дирекция по безопасност на храните-Русе: "Те казаха, че имат някаква готовност да помогнат и финансово, ако трябва, на дружинките, което вече е в процес на договаряне, провеждаме тази повишена квалификация и има разрешение за отстрел на дивите свине, да намалим популацията."
 

Проблем обаче създават круизните кораби, които возят по 300 пътници и складират на борда сериозно количество хранителни остатъци.
 

кап.Емил Димитров, дирекция „Речен надзор“-Русе: "Съгласно указанията на Агенцията за безопасност на храните тези отпадъци се депонират по определен начин. Оказва се, че депонирането ….може да става и веднъж седмично, което ще доведе до изхвърлянето на тези отпадъци директно в реката, разнасянето им от птици, изхвърлянето им от водите на реката на брега."


Контролните органи очакват операторите на пристанищата заедно с корабните агенти да предложат конкретен вариант за решаване на този въпрос. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
06:30
Расте, но не старее - III част, документален филм
06:05
Тенис: Даяна Ястремска - Айла Томлянович (Thailand Open, Хуа Хин; WTA International - финал и награждаване, повторение)
05:50
Тенис: Вероника Кудерметова - Дона Векич (St. Petersburg Ladies Trophy, Санкт Петербург; WTA Premier - повторение)