ВИДЕОКОНСУЛТАЦИИ СВЪРЗВАТ ПАЦИЕНТИ С БОЛНИЦАТА В РУСЕ

Сряда, 12 Септември 2018 16:40


Видеоконсултации онлайн свързват вече пациенти от малки населени места в Русенско с медицински специалисти. Новият метод е въведен от една от русенските болници в три от общините – Две могили, Ценово и Ветово. Консултациите са безплатни и дават възможност на над 20 хиляди души да общуват директно с лекарите. Целта е да се компенсира недостигът на здравни кадри по места, а пациентите да не пътуват непрекъснато до големите центрове.

Така протича една видеоконсултация на пациенти от малките населени места с лекари от една от русенските болници. За жителите от селата това е една възможност да получат навременен медицински съвет, макар и дистанционно.
 

Божидар Борисов, кмет на община Две могили: "Tъй като сме отдалечени от основния център на 35 км, да не говорим за селата от общината, които са на 50, а отделно няма лекари по селата, освен тримата лекари, които са в самия град, които изпълняват ролята на лични лекари, които са, единият на доста висока възраст."
 

Видеоконсултациите нямат за цел да заменят физическия преглед, а да насочат пациента към какъв специалист да се обърне.
 

д-р Кристиян Иванов, инвазивен кардиолог: "Защото функцията на първичния преглед с този пациент е медицинска координация. Всъщност това е една от основните ключови думи на тази система. Спестява време, спестява организационен ресурс, съкращава разстоянието през интернет и координира действия между различни специалисти."
 

Част от системата е и електронното медицинско досие, което да помага за уточняване на диагнозата и проследяване на пациента. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
06:30
Расте, но не старее - III част, документален филм
06:05
Тенис: Даяна Ястремска - Айла Томлянович (Thailand Open, Хуа Хин; WTA International - финал и награждаване, повторение)
05:50
Тенис: Вероника Кудерметова - Дона Векич (St. Petersburg Ladies Trophy, Санкт Петербург; WTA Premier - повторение)