В четвъртък гласуват оставките на министрите

Сряда, 12 Септември 2018 16:44


Промените в правителството ще бъдат гласувани на утрешното заседание на Народното събрание. Това решиха депутатите, след като стана ясно, че оставките на тримата министри - Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски са внесени в деловодството на парламента. По-рано от БСП настояха процедурата да започне още днес.

Депутатите от БСП останаха недоволни, че в дневния ред за седмицата не е включено обсъждане на оставките на министрите Ивайло Московски, Валентин Радев и Николай Нанков.

 ДРАГОМИР СТОЙНЕВ БСП
 „Все още няма промяна в състава на МС. Поставих този въпрос на председателски съвет и председателката заяви, че все още няма внесен акт на МС. Това означава ли, че има някакво колебание в МС.“

Председателят на парламента Цвета Караянчева веднага отговори на въпроса.

 

 ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НС
 „Ако бях включила предварително точката, щяхте да кажете защо няма внесен такъв акт, а вие сте включили точката. Очакваме г-н Стойнев. Уточнихме, че утре като втора точка ще присъства в дневния ред на парламента точката за оставката и назначаването на нови министри.“

Реакцията от страна на ГЕРБ не закъсня.

ДАНАИЛ КИРИЛОВ ГЕРБ
 „Ако той искаше да попита кога да останат 20 човека от БСП, очевидно е, че като види дневният ред могат да останат 20 човека и другите да отиват да общуват с хората. Все пак за пръв път ще им бъде това.“

Тежката катастрофа край Своге, при която загинаха 17 души, стана причина за трите оставки в кабинета. В кулоарите на парламента главният прокурор Сотир Цацаров призова трагедията да не се използва за политически цели.

СИНХРОН: СОТИР ЦАЦАРОВ ГЛАВЕН ПРОКУРОР
 „Да се обявява предварително отговорно политически, че виновникът е ясен и това е само шофьорът и с това да се обвързва начин на преценка на министерски оставки може би е политически целесъобразно и коректно, но не е редно най-малко заради паметта на пострадалите. Изтървана бе една фраза, която мисля, че звучеше така: „Убихте 17 човека”. Много е лесно да се раздават присъди в тази зала.Ние ще си свършим работата, но не използвайте това за политически цели.”

Цацаров уточни още, че разследването по случая продължава. В петък трябва да бъдат назначени и двете основни експертизи - асфалтовите проби и качеството на мантинелата. Пробите от асфалта щели да бъдат изследвани в австрийска лаборатория, а мантинелата ще бъде проверена от експерти от БАН.

репортер СИЛВИЯ ИЧЕВА оператор ВЕНЦИСЛАВ ЧЕРНЕВ Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
22:00
Футбол: Реал /М/ - Уеска (Примера Дивисион, сезон 2018/19 - повторение)
22:00
Футбол: Реал /М/ - Реал /Сосиедад/ (Примера Дивисион, сезон 2018/19 - повторение)
22:00
Тенис: Каролин Гарсия - Дона Векич (Nature Valley Open, Нотингам; WTA International - финал и награждаване, повторение)