РЕКОРДЬОР НА 75 ГОДИНИ

Сряда, 12 Септември 2018 18:53


В навечерието на Кръстовден – празникът на Силистра, 75-годишният Ангел Емилов постави рекорд за възрастта си и преплува дистанцията от 10 км. Подобно плуване като разстояние не е било регистрирано досега у нас. Рекорда е удостоверен от съдия от Федерацията по плуване и ще се направи опит да бъде въведен като стандарт за преодоляване от хора на тази възраст.

Ангел Емилов плува от 12 годишен. Продължава и в годините като войник в Спортната рота, а след това и в Националната спортна академия. Участвал е и в едни от първите преплувания на Дунав при Силистра. За този рекорд се е готвил активно в последните месеци.
 

Ангел Емилов: "Правя го за предизвикателство и да покажа на всички, които са и на моите съграждани, че възрастта няма някакви ограничения и все пак възрастта си е възраст и дано и те да продължат по същия начин да не виждам хора, които не спортуват."
 

Емил Милков: "Той през целия си живот до момента не спира да тренира - всеки ден активно."
 

Досега човек на тази възраст не е преодолявал подобна дистанция. Единствената информация е за японец, на 73 годишна възраст, който е преплувал разстоянието от 3 км.
 

Велислав Цеков, главен съдия от Българската федерация по плуване: "Ще бъде опит да се заложи като някакъв стандарт за преодоляване, който от тук нататък да бъде предизвикателство за други хора, на тази възраст."
 

Веселин Суров, бивш треньор на националният отбор по плуване, директор на Общинското спортно училище в Силистра: "Предизвикателството е опасна работа – все пак Ангел е човек, който през живота си не е помирисал цигара, не е близнал алкохол - треньор е бил предимно в чужбина - живее здравословен живот , един от най-добрите рибари в района и всеки ден спортува."
 

Опит с маратоните Ангел има от младежките си години, когато е плувал в морето по 21 км. Днес той преплува 10 км за 3 часа и 32 минути, а успехът му бе посрещнат с възторг.
 

Емил Ангелов: "Малко по-бавно плувах, но гледах да бъде ритмично и да бъде нормално да мога да издържа 10 км - мечтата изпълнена."
 

Силистренецът е бил дългогодишен треньор в чужбина. Предал е любовта към плуването и на четирите си деца. Трима от тях са днес също успешни треньори. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
22:00
Футбол: Реал /М/ - Уеска (Примера Дивисион, сезон 2018/19 - повторение)
22:00
Футбол: Реал /М/ - Реал /Сосиедад/ (Примера Дивисион, сезон 2018/19 - повторение)
22:00
Тенис: Каролин Гарсия - Дона Векич (Nature Valley Open, Нотингам; WTA International - финал и награждаване, повторение)