ТЕСТВАТ НОВА АПАРАТУРА ЗА ИЗМЕРВАНЕ ЧИСТОТАТА НА ВЪЗДУХА В РУСЕ

Петък, 14 Септември 2018 20:25


Нова апаратура за измерване на чистотата на въздуха ще заработи в Русе. Уредът, който прецизира концентрацията на интензивно миришещи вещества, беше представен от министъра на околната среда Нено Димов. Апаратът ще се тества експериментално в Русе в продължение на няколко месеца и е предоставен безплатно от производителя.

Новата апаратура ще заработи в Русе, тъй като градът има сериозни проблеми с чистотата на въздуха. През последните месеци зеленият телефон на екоинспекцията е затрупан от оплаквания на гражданите. 
 

Любомир Атанасов, директор на РИОСВ-Русе: "И то не е сега от това лято, от август, септември, просто е от миналата година още….от началото на септември различно, всеки ден е различен, има по два, по три, някои дни по 7-8, така че сигнали има…. "
 

Апаратът ще се задейства при сигнал в екоинспекцията.
 

Нено Димов, министър на околната среда: "Mоже да бъде активизиран от разстояние чрез смс, пробонабира около пет минути, пробонабира в два различни контейнера…. да се опита да обективизира един проблем, който е много трудно да бъде доказан, много трудно да бъде намерен."
 

Пробите ще се изпращат в Италия и в друга акредитирана лаборатория, които да определят независимо една от друга какъв вид е миризмата. Експериментът с апарата ще продължи шест месеца.
 

Нено Димов, министър на околната среда: "Ако това заработи… ще предвидим промени в закона за чистотата на атмосферния въздух, с който да дадем права на местните власти да определят възможности, включително и за санкциониране през подобен вид апаратура."
 

Апаратът вече е монтиран към станцията за измерване на въздуха в квартал „Възраждане“, откъдето има най-много сигнали за неприятни миризми. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
22:00
Футбол: Реал /М/ - Уеска (Примера Дивисион, сезон 2018/19 - повторение)
22:00
Футбол: Реал /М/ - Реал /Сосиедад/ (Примера Дивисион, сезон 2018/19 - повторение)
22:00
Тенис: Каролин Гарсия - Дона Векич (Nature Valley Open, Нотингам; WTA International - финал и награждаване, повторение)