Протести в София и Варна за повече сигурност за пешеходци и велосипедисти

Петък, 14 Септември 2018 20:56


Флашмоб за безопасни улици – тази вечер в София и Варна. Протестиращите искат повече сигурност за пешеходци и велосипедисти на пътя. Започнаха да трупат и нова грамада от камъни пред общината в морската столица, в памет на нелепо загиналия балетист Мартин Чикалов, убит от шофьор – рецидивист на пътя.

Нова грамада от камъни започнаха да трупат варненци пред общината. С акцията си протестиращите искат да напомнят за големите протести от зимата на 2013-та година и грамадата, която струпаха тогава под прозорците на властта в памет на самозапалилия се Пламен Горанов. Този път цветята и камъните са за убития на пътя балетист Мартин Чикалов, а исканията - за повече сигурност – за пешеходци и велосипедисти. Тази жена сложи първият камък. 
 

Жени Маринова: "Символ на моята съпричастност към тази нелепа смърт, защото аз съм всеки ден на колело, с изключение на зимните месеци и можеше да се случи и на мен."
 

Здравко Василев – велоклуб Устрем: "Няма контрол, не може хора без книжки с агресивно поведение на пътя да карат с години без книжки, да убиват хора . Има случаи вече не малко и хора с по над 1 убийство, които са по същия начин – без книжки, качват се, карат. Имаме някакви закони, които налагат най-вече глоби на хора, които не плащат. Т.е. какво имаме - нямаме нищо?!"
 

Марина: "Тази смърт е една малка прашинка от това, което се случва по пътищата на България. Има страшно много безотговорни хора по пътищата. Законите несъмнено са една важна част , но без самосъзнанието на хората, без личната отговорност – няма как да стане."
 

Чуха се и политически послания.
 

Йордан Филчев: "Всеки камък е с различно послание. Единият камък е за Пламен, за негова почест – Пламен Горанов. Другия е за Марто, който беше блъснат.Тука тези по-големите камъни – единият е за общинските съветници, другият е за кмета."
 

Протестиращите искат спешна среща с представители на общината по темата – пътна безопасност. Набелязали са и 100 мерки в тази посока – сред тях спиране на незаконните гонки с коли; повдигнати пешеходни пътеки на рисковите места в града, ограничителни колчета по тротоарите, забрана за движението на коли в морската градина. Настояват и за законодателни промени на централно ниво, по-строг контрол и по-сурови глоби за джигитите на пътя . Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
19:30
Новини
17:30
Тенис: Белинда Бенчич - София Кенин (Mallorka Open, Майорка; WTA International - финал, повторение)
19:10
Футбол: Барселона - Атлетико /М/ (Примера Дивисион, сезон 2018/19 - повторение)