Живот в мизерия и изходите от него

Вторник, 06 Ноември 2018 10:14


Репортаж по зрителски сигнал - възрастна жена живее в мизерни условия и с риск за здравето си в столичния квартал “Христо Ботев”. 86-годишната баба Невена обитава антре на почти разрушена къща, без елементарни хигиенни условия. Какви са възможностите й за по-добър живот и от какви социални услуги могат да се възползват лицата в риск, разказва следващият репортаж.

 


От семейната къща на баба Невена и дядо Димитър вече не е останало много - пуст двор с ненужни вещи и полуразрушена къща. Посреща ни кучето Сара. След смъртта на съпруга си , баба Невена е принудена да обитава антрето на къщата - въпреки че половин век са живели тук, се оказва, че имотът не е собственост на мъжа й.

НЕВЕНА АТАНАСОВА:
“Вкарал го е , та плащал данък. И там, в “кастър” ли е, какво е - не го е записал и като почина -  на Софийка Желязкова Митева всичко се води, а я плащам 51 години данък..

 

Имотът има още осем наследници. Баба Невена има право на стая, антре и кухня. Но с времето оцелява само антрето.

НЕВЕНА АТАНАСОВА:
“Стана, пооправя си се, поизчистя тук, измия се - Имаш ли баня и тоалетна? - Нямам баня, нямам тоалетна, даже и тоалетната ми бутнаха тия наследниците.”

Роднините на баба Невена не могат да се грижат за нея. Храна тя взима от църква на километри от дома си. За такива случаи общината има трапезарии за социално слаби по райони.

МИНА ЙОВЧЕВА - ДИРЕКЦИЯ “СОЦИАЛНИ ДЕЙНОСТИ”, СО:
“Напълно беплатно. Могат всеки ден да получават храна, и то доста добро количество, достатъчно и вкусна.”

Друг вариант е социалният патронаж - срещу такса храната се доставя до адрес. Включени са посещения и на лекар, и на социален работник.

НЕВЕНА АТАНАСОВА:
“Така бих - да съм си тук и да идват да ме обслужват , приемам . Фургон не може ли да ми отпуснат?”


Общината не осигурява фургони. На какви цени се продават те проверила Петя, която след като се запознала с баба Невена, решила да й помогне и намерила оферта за фургон.

ПЕТЯ ГЕРГОВА:
“На цена на 6300 без ддс, като тук са вкл всички изходи за санитарен възел, за бойлери и т.н”

 

Сумата е непосилна за баба Невена. Петя й открила банкова сметка.

ПЕТЯ ГЕРГОВА
“Ако искаме нещата глобално да се променят, тр да започнем от самите нас и вярвам, че можем да направим добро, така че тази жена да има достойни старини.”

НЕВЕНА АТАНАСОВА

“Изстинах- оттам духа, оттам също духа..”

За преживяване на най-студените месеци общината предлага центрове за временно настаняване - срещу минимална такса.

МИНА ВЛАДИМИРОВА - ДИРЕКЦИЯ “СОЦИАЛНИ ДЕЙНОСТИ”, СО:
“Центровете за временно настаняване - 30% от дохода на лицето. Те са краткосрочна услуга - от 3 до 6 месеца, като идеята е в един кризисен за лицето период, то да има осигурен подслон с добри условия за живеене”

За постоянно настаняване в дом за възрастни цената е между 70 и 80 % от пенсията .

МИНА ВЛАДИМИРОВА - ДИРЕКЦИЯ “СОЦИАЛНИ ДЕЙНОСТИ”, СО:

“В тези домове има достатъчно добри условия за живот, за социални контакти, за социално включване, добра грижа относно медицинско хранене, относно начин и битови условия за живот”


НЕВЕНА АТАНАСОВА
“Да ме приемат, пък да поседя, пък ако видя, че закъсвам и ще напусна. Па ако ми хареше, там ще си оставя костите ( смее се)! Бог там сега ще решава моята съдба!

Решението за съдбата на баба Невена сега е в нейните ръце - след подаване на документите, времето за прием в общински център е от 20 дни до месец.

 

Ако искате да помогнете за набиране на средства за закупуване на фургон за баба Невена, номерът на личната й сметка е BG59STSA93000025673473. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
16:00
Новини
16:10
"Ла Лига - 90 години (р)еволюция... Великите голмайстори" - 6 еп., документална поредица
15:00
Пряко: Футбол: Атлетик /Б/ - Реал /М/ (Ла Лига Сантандер, сезон 2019/20, В паузата: Коментарно студио)