Най-големите малки герои - недоносените деца

Петък, 16 Ноември 2018 16:21


Всяко 10-то дете в България се ражда с риск за живота. В навечерието на Световния ден на недоносените деца родители и лекари поискаха спешни мерки за пълноценна грижа към най-малките пациенти. У нас няма национална програма за проследяване и лечение на децата след изписване от болницата.


У нас всяка година лекарите се борят за живота на повече от 6 000 недоносени бебета . Най-често причина за раждане преди деветия месец са инфекциите.
 

Д-Р РАДКА МАСЛАРСКА - НЕОНАТОЛОГИЧНО ОТДЕЛЕНИЕ В БОЛНИЦА ТОКУДА
“Много от майките смятат, че проследяването на бременността свършва до 3D и 4D мониторирането на плода. Трябва винаги, когато има състояние, различно от обичайното, гинекологът да се запознае. По-добре лечение на майката, отколкото на бебето след това.”


Лечението на бебето започва с раждането и продължава години наред. Вместо в края на януари, тази малка госпожица се бори за всяка глътка живот от началото на ноември. Родена само 960 грама тя е един от най-добрите войни в неонатологичното отделение в болница Токуда.

Д-Р СВЕТЛА КОНТИЛСКА - НЕОНАТОЛОГИЧНО ОТДЕЛЕНИЕ В БОЛНИЦА ТОКУДА
На практика от петия ден диша само, още на втория ден успяхме да го захраним през устата, така че относително гладко се случват нещата при него. В момента тежи 1 020 грама. Тази госпожица може да не посрещне Нова година в къщи, но за баба Марта? - Със сигурност ( смее се) “

ДИАНА КОСТОВА- ГЕОРГИЕВА - МАЙКА НА САМУИЛ
“В момента тежи 10 кг и е 80 см - започвам така неслучайно, защото когато се роди не вярвахме въобще, че ще стигнем до това тегло или че ще излезе оттук - той се роди килограм и 60 грама, 37 см - ей толкова беше ! “


За 2 години Самуил е имал стотици часове в прегледи, рехабилитация и лечение. Предстоят му и още. Но началото е най-трудно.

ДИАНА КОСТОВА- ГЕОРГИЕВА - МАЙКА НА САМУИЛ
“Като се прибереш в къщи и вече отговаряш сам за него е много страшно - първите месеци ме беше много страх да го пипна, да го гушна, да го преоблека.”


Д-Р РАДКА МАСЛАРСКА - НЕОНАТОЛОГИЧНО ОТДЕЛЕНИЕ В БОЛНИЦА ТОКУДА
“Много е важно родителят като си тръгне от отделението да има програма какво трябва да прави във всеки период от неговото развитие. Такава програма експериментално има в някои от големите болници в София, които са и водещи в страната, но тя все още не е национална програма за всички неонатологични отделения”


Липсват и психолози в такива отделения - докато спасяват живота на децата, лекарите спасяват и психиката на родителите.

ДИАНА КОСТОВА - ГЕОРГИЕВА - МАЙКА НА САМУИЛ
“Всеки един ни е бил приятел, психолог, слушател, част от семейството - не се шегувам! Имало е случаи, в които една от санитарките, която е много слънчев човек, ми е давала много кураж, разказвайки ми за нейното внуче.”

Първата година е най-критична за детето. Касата поема прегледите, но не и лечението и рехабилитацията.

Д-Р РАДКА МАСЛАРСКА - НЕОНАТОЛОГИЧНО ОТДЕЛЕНИЕ В БОЛНИЦА ТОКУДА
“Усложненията, които настъпват, като ретинопатията, лечението му - дори клиничната пътека не може да го покрие. Това е ресурс, който трябва да даде  или от болницата, в която се лекува или от самите родители

 

Късметът на малкия Самуил е, че е в София и има достъп до модерно лечение. А от 6 месеца вече е и големият в семейството - батко е на братче. И докато майка му се страхува да си представя далечното му бъдеще, той е по-смел и като че ли вече има план какъв да стане като порасне.

 


 Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
17:00
"Непознатото лице на... D 2" - документална поредица
17:00
Тенис: Елена Остапенко - Ангелина Калинина (Rothesay International Eastbourne, Истборн; WTA 500 - III четвъртфинал, повтор