Начало на новия политически сезон

Петък, 11 Януари 2019 15:29


Първо заседание на парламента за 2019-а година. То започна с декларации на парламентарните групи, в които партиите очертаха своята визия и приоритети през настоящия политически сезон.

На първото заседание тази година влязоха 176 депутати. новата сесия на парламента беше открита с химните на България и на Европейския съюз. След това парламентарните групи излязоха с декларации. От ГЕРБ се надяват цитирам „прагматизмът да заглуши популизма в пленарната зала“. Целта на партията е най-малко шестима депутати в следващия европарламент.

ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ ПГ НА ГЕРБ
 „За нас от ПГ ГЕРБ темата за обединението зад национални каузи е особено важна. Не случайно слоганът на българското европредседателство беше: „Съединението прави силата“. Не така обаче разбира единението президентът, който посвети на критиките към управляващите обръщението си към нацията в новогодишната нощ.“

За левицата 2019-та ще сложи край на статуквото и ще постави началото на промяната в България и Европа. От БСП настояват за предсрочни парламентарни избори.

КОРНЕЛИЯ НИНОВА ПГ НА БСП
 „Знаем, че правителството и мнозинството искат по всякакъв начин да изкарат мандата и това е нормално. Но уважаеми г-н премиер и мнозинство – как точно това ще стане със 17% доверие у българския народ.“

Годината, в която влизаме, ще бъде историческа за Европа, отбелязаха от ПГ на Обединените патриоти.

ВОЛЕН СИДЕРОВ ПГ НА ОП
 „Дали България отново ще прати в парламента 17 души, които само 1-2 да застават на ясни, здрави, народни и издържани в духа на европейската цивилизация позиции, а другите дори да не им научават имената. Другите да са съгласни с всичко, което им се налага – дали ще е джендър философия, дали да имаме 6 пола, дали да не знаем дали сме мъже или жени.“

От ДПС посочиха, че 2018-та е завършила със скандали, така е започнала и новата Те определиха изминалата година като изгубена за България и гражданите.

МУСТАФА КАРАДАЙЪ ПГ НА ДПС
„Политиката на ДПС през 2019 година ще бъде- търсене на диалог и консенсус за приоритетите и програмата за развитие. И разбира се – нов модел на управление.“

Според „Воля“ именно тази година ще стане ясно дали Европейският съюз ще се разпадне или ще продължи да съществува, но по коренно различен начин.

ВЕСЕЛИН МАРЕШКИ ПГ НА „ВОЛЯ“
„В тези времена на големи промени трябва да се подготвим добре. Ако си давате сметка, че като депутати имате в ръцете си всички властови инструменти, значи няма пречка да го направим. Ако не, то народът ще намери начин да даде тази възможност на такива като нас от „Воля“."

Следващото пленарно заседание е в сряда.

репортер СИЛВИЯ ИЧЕВА оператор ИВАН ИВАНОВ

  Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
19:30
Новини
17:30
Тенис: Белинда Бенчич - София Кенин (Mallorka Open, Майорка; WTA International - финал, повторение)
19:10
Футбол: Барселона - Атлетико /М/ (Примера Дивисион, сезон 2018/19 - повторение)