ЛАВИНА ПОГУБИ ДВАМА СНОУБОРДИСТИ

Петък, 11 Януари 2019 18:51


Двама сноубордисти загинаха от лавина в Пирин. Инцидентът стана днес на обяд. Младежите са се спускали от връх Тодорка към Бъндеришка поляна в забранена за каране на ски и сноуборд зона.

Рано тази сутрин четирима приятели излизат в планината, за да се забавляват карайки сноуборд. Първото спускане, обаче за двама от тях се оказва фатално, заради предизвикана лавина.
 

Ивайло Валеов , ПСС - Банско: "Сигналът дойде от двете момчета, които са били с тях заедно. Подадоха ни сигнала ,дадоха ни джи пи ес координати, ние веднага се запътихме към мястото на инцидента. Една група от хора две спасителни кучета Зак и Норт, които доста ни помогнаха в търсенето."
 

Младежите са туристи от страната. Били са добре екипирани и опитни в екстремният спорт. Избрали да карат сноубордите си в гориста местност, мислейки си, че това ще ги защити.
 

спасител, ПСС , Банско: В момента в цялата планина има висока лавинна опасност и където и да мръднеш извън ски пистите е опасно. Много хора си мислят, че карането в гората е безопасно, тъй като дърветата могат да възпрепятстват лавината, това е много груба грешка. Това се е случило и днеска. Момчетата излизат да карат не в голи части или в улеи, карат в гората, къса се горска лавина , помита ги и там травмите са много често несъвместими с живота, защото страшно много удари има от дърветата."
 

Това е първата лавина за сезона в Пирин. От ПСС предупреждават скиорите и сноубордистите да карат в зоната на пистите и да не рискуват. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
19:30
Новини
17:30
Тенис: Белинда Бенчич - София Кенин (Mallorka Open, Майорка; WTA International - финал, повторение)
19:10
Футбол: Барселона - Атлетико /М/ (Примера Дивисион, сезон 2018/19 - повторение)