ПЛОВДИВ СТАВА ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА

Събота, 12 Януари 2019 12:22


30 хиляди души ще присъстват на дългоочакваното откриване на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Грандиозният спектакъл, определен като събитието на годината е тази вечер в 19.00 часа. На централния площад, където 30-метрова кула очаква своята публика ще бъдат прилагани засилени мерки за сигурност. За вход към събитието са обособени 23 контролно-пропускателни пункта. Броени часове остават до старта на най-голямото събитие не само у нас, но и в цяла Европа. В целия град протичат последните приготовления. А хиляди зрители чакат с нетърпение момента, в който ще застанат пред величествената кула в центъра на града и да се потопят в магията на културата, музика и изкуството.

комисар Атанас Илков - директор на ОД на МВР Пловдив:

"Няма да се допускат лица, които са с огнестрелно оръжие и други средства, които биха могли да наранят или застрашат здравето и живота на всички участващи в това мероприятие. Имаме зони, в които ще имаме повече от пет медицински екипа и пожарни автомобили в случай, че се наложи."

Още от обед централната част на Пловдив ще бъде блокирана и автомобили няма да се допускат. Забраната ще обхване карето между главните булеварди "Шести септември", "Руски", "Христо Ботев" и "Източен". За да не се създава транспортен хаос от общината определиха три буферни зони за паркиране и допълнителни автобуси на градския транспорт.

Иван Тотев - кмет на Пловдив :

"Видимо в Пловдив ние изчислявахме, че 2017-а са минали 1 млн. човека като туристи. Това са такива, които идват и през уикенда, за през деня. Със сигурност 2019-а година ще бъдат много повече."

На откриването на Европейска столица на културата ще присъстват около 30 хиляди души. За такъв капацитет от посетителите са предвидени специални зони, от които безпрепятствено ще може да се наблюдава церемонията

Иван Тотев - кмет на Пловдив :

"Това е огромен успех за Пловдив, огромен успех, културна столица е нещо, което е без аналог. Огромен респект към пловдивчани за това, което се случва, аз съм толкова приятно изненадан от града, че... този хейд, който ни залива постоянно малко някой път може да си изкривиш представата за града, но реално не е така. Реално пловдивчани горят с проекта Пловдив 2019 и страшно много си обичат града и аз това го виждам и го усещам. Това ме изпълва толкова много енергия, просто не можете да си представите."

Кулминацията ще бъде спектакъла „Ние сме всички цветове". Основа на програмата е 30-метровата кула, осигуряваща видимост от 360 градуса.

Кирил Вълчев – изпълнителен директор на „Пловдив 2019“ :

"Предвидили сме програма през целия уикенд, ще може да гледате много групи, много концерти, изложби. Призовавам всички гости на спектакъла ако могат да дойдат по-рано на самото събитие, за да могат да заемат хубави позиции за гледане на самия спектакъл."

Началото ще бъде дадено от Теодосий Спасов. Участват и над 200 кукери от целия регион, 22-ма актьори от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив и ансамбъл „Тракия“. Финалът на шоуто ще бъде поставен от народната певица Валя Балканска и гайдаря Петър Янев. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
22:00
Футбол: Реал /М/ - Уеска (Примера Дивисион, сезон 2018/19 - повторение)
22:00
Футбол: Реал /М/ - Реал /Сосиедад/ (Примера Дивисион, сезон 2018/19 - повторение)
22:00
Тенис: Каролин Гарсия - Дона Векич (Nature Valley Open, Нотингам; WTA International - финал и награждаване, повторение)