РУСЕНСКО СЕЛО ОСТАНА ПОЛОВИН ГОДИНА БЕЗ ЦЪРКОВНА КАМБАНА

Събота, 12 Януари 2019 12:25


Църква в Русенско остана шест месеца без камбана, след като митрополията е отказала да я възстанови. Наложило се е хората сами да търсят начин със собствени средства да я ремонтират.Русенското село Писанец остана без църковната си камбана заради инцидент.130-годишната реликва, дарена след Освобождението от руски военен, се чупи през лятото. От кметството и църковното настоятелство започват да търсят спешно вариант за възстановяването й.
Виолета Неделчева, кмет на село Писанец:

"...село Писанец искам да подчертая е чисто българско село и няма как селото да съществува без камбана… Поискахме първо от митрополията в Русе да ни помогнат с каквото могат, да дойдат да видят и да кажат, но те категорично отказаха, че не могат да се занимават с нашата камбана."
Стефка Димова, член на църковното настоятелство:

"...Шест месеца селото беше заглъхнало, нямаше сигнал за нищо, все едно беше мъртво селото. Не се чуваше кой е починал, какво е станало, какъв е празникът. Просто беше глухота в селото без камбаната…"
Камбаната все пак е ремонтирана, след като местен земеделски производител поема разходите. Хората обаче са възмутени от отношението на митрополията, която получава пари от църковни имоти в Писанец.
Стефка Димова, член на църковното настоятелство:

"Църковното настоятелство не разполагаме със средства, за да можем да реагираме. Имаме ниви от порядъка на 90 дка, с договор за наем 71 лв., но всичките средства отиват в митрополията."
 Потърсени за коментар, от митрополията в Русе лаконично отговориха, че камбаната е възстановена и отказаха да обяснят защо не са помогнали на местната църква. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
22:00
Футбол: Реал /М/ - Уеска (Примера Дивисион, сезон 2018/19 - повторение)
22:00
Футбол: Реал /М/ - Реал /Сосиедад/ (Примера Дивисион, сезон 2018/19 - повторение)
22:00
Тенис: Каролин Гарсия - Дона Векич (Nature Valley Open, Нотингам; WTA International - финал и награждаване, повторение)