Непотърсените бонови книжки ще отидат в Сребърния фонд

Понеделник, 21 Януари 2019 10:15


Непотърсените бонови книжки ще отидат в Сребърния фонд. Кабинетът призовава всеки, който има акции от масовата приватизация от 1996 година, да реши какво ще прави с тях.

Над 2 милиона българи имат „бонови книжки“. Стойността им е между 2 и 3 милиарда лева. Според старшия финансов анализатор в „Моите пари“ Иван Стойков хората не са предприели нищо със своите акции през последните 23 години по различни причини. Едни са незаинтересовани, а други не виждат смисъл, защото стойността им е толкова ниска, че разходите ще са повече от приходите.

ИВАН СТОЙКОВ СТАРШИ ФИНАНСОВ АНАЛИЗАТОР В „МОИТЕ ПАРИ“
 „Ако стойността на една такава акция продължи да е толкова ниска, мерките, които са предвидени в концепцията за събуждане на тези спящи акции, не съм убеден, че това ще доведе до тяхното събуждане.“

Иван Стойков е реален участник в масовата приватизация и има акции. Казва, че това са т.н. „спящи акции“. Според него предприетите от страна на държавата мерки в момента са налагащи и не вярва да доведат до реален резултат.

ИВАН СТОЙКОВ СТАРШИ ФИНАНСОВ АНАЛИЗАТОР В „МОИТЕ ПАРИ“
 „За мен е неприемливо, ако аз не предприема някакви действия, тези акции, които притежавам под една или друга форма да бъдат прелети в един, друг, втори, трети фонд или каквото се вземе решение да бъде създадено.“

Правният експерт в Института за пазарна икономика Иван Брегов вижда по-скоро икономическа изгода за държавата, а не за притежателите на т.н. „бонови книжки“. Според него идеята за прехвърлянето им в сребъния фонд не е лоша, но подходът е сгрешен.

ИВАН БРЕГОВ ПРАВЕН ЕКСПЕРТ В ИПИ
„Ако вие имате една нива и 5 години не я стопанисвате и държавата ви я взема. По-скоро държавата трябва да предложи на гражданите следното: вие така и така не си обработвате нивата, дайте ние да я обработваме, ние ще ви плащаме пари за това. Мисля, че е по-добър подход. Да не се мотивират хората с това, че някой ще им вземе собствеността, а да се мотивират хората с това, че някой ще им плати и ще имат печалба.“

Иван Брегов смята, че няма как да се даде срок до 5 години, в който хората да проявят интерес към акциите си от „боновите книжки“, ако ли не държавата да ги вземе. Правилно би било да бъдат стопанисвани от Сребърния фонд докато хората ги потърсят, но не и да се стига до прекратяване на собствеността.

репортер СИЛВИЯ ИЧЕВА оператор МАРИН ЦАНКАРСКИ Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
08:00
"Изкуството - тогава, сега и завинаги: Бисерка Огнянова" - 17 еп., предаване за изкуство
07:00
Футбол: Барселона - Атлетико /М/ (Ла Лига, сезон 2009/2010)
07:00
Футбол: Виляреал - Барселона (Ла Лига Сантандер, сезон 2019/20 - повторение)