УЧЕНИЧКА ОТ ХАСКОВО СПЕЧЕЛИ ЕВРОКОНКУРС ЗА ПРЕВОД

Неделя, 10 Февруари 2019 14:37


Йоана Георгиева е българският победител в тазгодишното 12-то издание на конкурса по превод "Млади преводачи на Европейската комисия". Тя е участвала в състезанието с превод от Немски на Български.

Йоана Георгиева е от 11 Б клас, а неин преподавател по немски е Наталия Любенова. За първи път наградата отива в хасковската Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“. Със своя превод от немски на български език Йоана изпревари 79 свои връстници от общо 17 средни училища в България.

Йоана Георгиева - победителката в конкурса от 11 Б клас: "Аз се изненадах и първоначално си мислех, че е станало някакво объркване. Неочаквах, че мога да спечеля, но може би съм имала вътрешно предчувствие. Това, което беше специфично при този текст беше, че трябваше да се предаде този разговорен стил, да съумея да го преведа добре на български, което на мен ми направи впечатление. Определно моята учителка по немски г-жа Наталия Любенова. Тя има големи заслуги за тази победа. "

Носителите на приза за млад преводач ще бъдат поканени в Брюксел, за да получат наградите си и да се срещнат с професионалните преводачи от Европейската комисия. Целта на конкурса Млади преводачи е да популяризира чуждоезиковото обучение в училищата и да запознае младите хора с работата на преводача.

Деян Янев - директор на гимназията: "За първи път, откакто Езикова гимназия участва в това състезание наш ученик печели първо място и представлява България. Учителите, които работят тук са много добре подготвени и нистина влагат много усилия в образованието на нашите ученици."

В конкурса могат да участват ученици на възраст до 17 години, като той се провежда по едно и също време във всички избрани за участие средни училища в ЕС. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
09:00
Новини
09:00
Футбол: Барселона - Бетис (Примера Дивисион, сезон 2018/19 - повторение)
08:00
Тенис: Bucharest Open, Букурещ - четвъртфинали (WTA International - повторение)