Казусът с незаконните къщи във Войводиново

Понеделник, 11 Февруари 2019 20:35


Настаняват изгонените роми от пловдивското село Войводиново в общински жилища. Съдействие се очаква от областния управител, тъй като общината не разполага със свободни имоти. Възможно е ромите да бъдат настанени в „Столипиново”. Среща между представителите на организации от Войдовиново и властта започна със скандал пред сградата на община Марица.

До момента са подадени 17 жалби от ромите във Войводиново, чиито къщи са незаконни. Те оспорват заповедта за събарянето им на кмета на Община „Марица“ Димитър Иванов. 15 са образуваните дела, като в периода от 6 до 28 март ще им бъде даден ход. Други 18 постройки в ромската махала, които са били опасни, вече са съборени.

Димитър Иванов - кмет на община Марица:

Поисках помощ от държавата. Да намерим социални жилища, тъй като община Марица не разполага с подобни общински социални жилища да бъдат настанени хората, които са пребивавали в тези незаконни постройки да бъдат настанени в жилища, за да имат съответните удобства.

До този момент няма точна информация колко човека от ромската махала във Войводиново се нуждаят от общински жилища.

Евелина Божикова - адвокат:

Самата фондация „Рома” веднъж говори за 150 човека, друг път за 100, трети – за 80, четвърти път – за 50.

Едно от предложенията за решаване на проблема беше ромите да бъдат настанени във фургони. Това, според юриста не е желателно, тъй като напрежението във Войводиново ще ескалира. От фондация "Рома" очакват спешната намеса на държавата, за да бъде разрешен казусът.

Недко Асенов - фондация РОМА:

Доволни сме, че взеха това решение да ги назначат. От там нататък ще чакаме съдебното решение какво ще правят тези хора. Нашата задача беше тези хора да не останат наулицата. Защото буквално 20 дни те живеят в квартал Столипиново в незаконни къщи и на улицата също, това е абсурдно.

Жителите на Войводиново се заканиха, че въпреки решението на съда няма да допуснат ромите да се върнат в селото. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
22:00
"90 години Ла Лига: Съдията Ундиано Майенко" - 6 еп, документална поредица
21:30
Футбол: Селта - Реал /М/ (Ла Лига Сантандер, сезон 2019/20 - повторение)
21:00
Тенис: Каролина Плишкова - Алисън Риск (Coupe Rogers presentee par Banque Nationale, Торонто; WTA Premier 5 - повторение)