Варненският митрополит дари средства за деца, болни от диабет

Четвъртък, 14 Март 2019 18:25


 

Варненският митрополит Йоан в помощ на децата болни от диабет. Вместо подаръци за 50-годишния си юбилей, Владиката пожела гостите му да дарят средства за тези деца. Само за ден бяха събрани близо 18 хиляди лева.

 

Вече година Георги живее с диагнозата диабет и по пет инжекции инсулин дневно. Занапред боцканията ще намалеят, благодарение на модерната инсулинова помпа, която детето получи като дарение от кампанията на Варненския митрополит.


Георги – 9 год.: "Тази помпичка за какво ще ти помогне? Ами да се оправя с инсулина. По-лесно ли ще ти бъде с нея? За мен, да. Примерно мога да хапвам каквото и да е и то измерва колко инсулин трябва да се сложи."


Биляна Иванова - майка на Георги: "Той е малко дете, кръвната му захар варира много, той е изключително енергичен и чрез този сензор имам възможност на всеки 5 минути аз да получавам информация, даже и в момента – каква е кръвната му захар. Но на този етап ги няма в България и не се поемат от Здравната каса."


Цената на помпата е 6 хиляди лева.
 

Митрополит Йоан: "Това е нещо, което е наш дълг. Диабета е едно заболяване, което изисква особени грижи, особено, когато засегне децата в ранна възраст. Това е една проблематичност и носене на кръст от страна на родителите. Самият аз съм запознат с това заболяване."


Останалите над 11 хиляди лева от дарението ще отидат за изследвания на антитела при новооткритите пациенти и определяне типа диабет, от който страдат. Сумата ще стигне за е за две години, за 80 деца.


проф. Виолета Йотова – детски ендокринолог: "Изключително важни изследвания. Финансирането на грижата за диабета не е достатъчно, за да бъдат платени те по линия на Здравната каса. Без него е смешно да се работи в европейски референтен център за диабет. Това ще уселесни началната тежест върху семействата . А тя е най-голямата. 140 лв. струва изследването.


Между 35 и 40 деца се диагностицират всяка година с 1-ви тип диабет в Университетската болница СВ. Марина във Варна, от бебета до тийнейджъри, като тенденцията е броя им да расте. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
19:00
Новини
17:30
Пряко: Тенис: BGL BNP Paribas Luxembourg Open, Люксембург – II полуфинал (WTA International)
19:00
Пряко: Футбол: Коментарно студио (Ла Лига Сантандер, сезон 2019/20)