С гласовете на „Воля“ депутатите започнаха работа

Петък, 15 Март 2019 16:53


Парламентът върна стария праг на преференциите. Депутатите започнаха работа след втори опит за кворум. Осигуриха го 125-ма народни представители, част от които от партия Воля, въпреки че вчера лидерът им Веселин Марешки заяви, че напускат Народното събрание.

В последния работен ден за седмицата депутатите не успяха да съберат кворум и да започнат работа от първия път.

ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НС
 „Има ли още някой, който не се е регистрирал. Прекратете регистрацията. Следваща регистрация след 10 минути.“

Вторият опит беше успешен. Регистрираха се 125 народни представители. В повторната регистрация се включиха и депутатите от „Воля“. Вчера лидерът на партията Веселин Марешки заяви,че извежда своите 12 депутати от парламента. Днес депутатът от „Воля“ Пламен Христов обясни, че няма обрат в решението им, въпреки че благодарение на тях народните представители проведоха днешното заседание.

ПЛАМЕН ХРИСТОВ „ВОЛЯ“
 „Слушаме по медиите изявленията на министър Каракачанов и на Валери Симеонов, че без хапчетата на Марешки слънцето щяло да изгрее. В 9 часа след като не се регистрирахме стана ясно, че има нужда от хапчетата на г-н Марешки след като се регистрирахме на втория път спасихме министър Каракачанов да ходи да търси лечение при ДПС. Да, ние търсим, сделка, да ние ще изнудваме от името на българския народ.“

Депутатът от ПГ на Обединетите патриоти Искрен Веселинов определи действията на колегите си от „Воля“ като цитирам „евтин цирк“.

ИСКРЕН ВЕСЕЛИНОВ ОП
 „Един политик трябва да е сериозен, да си има сериозните тези, да си отстоява в зала. Ние от тях тези не виждаме. Виждаме дребни циркаджийки номера. 0

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че е разговарял с лидера на „Воля“ Веселин Марешки, който искал да обсъдят управленската програма. Срещата ще се състои в сряда. Цветанов обясни, че проведеният преди началото на пленарния ден Председателски съвет при Цвета Караянчева също може да е причина депутатите от „Воля“ да не са се регистрирали първия път.

ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ ГЕРБ
"Може би колегите от „Воля“ трябва да направят съответните разговори с техния председател, който днес не е тук и затова може би имаха техническа невъзможност в началото на регистрацията да упражнят правото си за регистриране и започване на пленарния ден.“

Със 138 гласа "за" и 1 "въздържал се" Народното събрание прие на първо четене законопроекта на ГЕРБ за изменение на Изборния кодекс. Той предвижда възстановяване на прага за преференциите - 5 процента за евроизборите и 7 процента за парламентарни и местни избори. Мнозинството отхвърли предложенията за промени , внесени от ДПС . В гласуването участваха 140 депутати. С днешното решение се запазват досегашните правила, според които в страни извън Общността може да се разкрият до 35 избирателни секции.

ЮЛИАН АНГЕЛОВ ОП
 „Никой от нас не е против българските граждани зад граница, нито в Турция, нито в Русия, нито в Щатите, където и да са и го знаете проблема много добре и не случайно ние Обединените патриоти знаете и по време на парламентарните избори направихме така, че да възпрем това влияние на тази държава с гласуване и в самата Турция, и на границата.“

ЙОРДАН ЦОНЕВ
 „Чужда държава да не влияе на българските граждани. Ок. Има такива податки, има такива опити и аз смятам, че вие се убедихте, че ДПС е преграда за това влияние.“

ХАЛИЛ ЛЕТИФОВ ДПС
„Сделката е видна – БСП не пречат на ГЕРБ, а ГЕРБ ограничиха правото на 2 милиона български граждани да гласуват.“

ЙОРДАН ЦОНЕВ ДПС
„Казваме си всяка партия аргументите и гласуваме – това е начинът да не спекулират БСП с договорки. Няма договорки.“

ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ ГЕРБ
 „Аз бях максимално дипломатичен, за да не назова партията, която провокира това напрежение в обществото и спекулациите, и манипулациите. Тя отсъства от пленарните заседания.“

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира промените в Изборния кодекс, с които управляващите връщат стария праг при преференциите. Той беше завишен при последната промяна в изборните правила. Това стана повод депутатите от БСП да напуснат парламента и да спрат да участват в пленарните заседания.

„Няма да се върнем, защото остава възможността в комисиите да се гласува с мнозинство 50%+1, което е предпоставка за манипулации и фалшификации. Остават също така мъртвите души с списъците. Остава невъзможността с касационна жалба да се обжалва във ВАС“.

Нинова допълни,че според нея този парламент е изчерпан – морално, законодателно и политически.

репортер СИЛВИЯ ИЧЕВА оператор НИКОЛАЙ СТАЙКОВ Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
14:00
Новини
12:00
Тенис: Виктория Азаренка - Каролина Плишкова (Internazionali BNL d’Italia, Рим; WTA Premier Mandatory - I четвъртфинал, повторение)
14:00
Тенис: Алисън ван Уитванк - Екатерина Александрова (Hungarian Ladies Open, Будапеща; WTA International - I полуфинал, повторение)