Ученици правят храна за космонавти

Вторник, 16 Април 2019 10:57


Храна за космонавти приготвят учениците от 5-о основно училище в Кюстендил. Инициативата е по проект, по който работят съвместно с испански ученици.

В курса на Даниела Георгиева участват ученици от 2 и 6 клас. Те се учат как да изсушават и запечатват храните. Освен това чрез различни експерименти могат да разпознават и качеството им. Например : Капка йод в киселото мляко издава дали то е исинско. Ако млякото добие син цвят, значи в него има нишесте.

  Даниела Георгиева: „Идеята за храна за астронавти беше провокирана от вниманието на учениците към Космоса и към използването на всички космически продукти, които могат да бъдат използвани от човека в Космоса. Един от начините за подготовка на храна за астронавти е чрез лиофилизация. Това е метод чрез който първо замразяваме даден продукт, след което чрез вакум изтегляме замръзналите кристални частици”

Според Даниела Георгиева това обучение се прави с цел да се привлече вниманието на учениците и да получават знания за науката. Учениците са изключително любопитни и доволни от експериментите, които имат възможност да правят.

  Виктор Тасков: „Храната за астронавти я правим по два метода. Единият е чрез лиофилизация. Това се нарича процес на дехидратация при който изваждаме водата от хранителният продукт. Другият метод е един от старите български методи за съхраняване на храна. Първо нарязваме хранителният продукт на парчета или шайби, след това хранителният продукт го поръсваме с фин слой брашно. Този фин слой брашно запечатва хранителните продукти. Помага да не изгният хранителните прокути”

Андреа Георгиева:„Храната е изсушена и е поставена в найлонови пликчета с цип и се вакумира с помоща на вода. Така се запазва за много месеци за космонавтите”

Част от децата вече имат желание да станат астронавти, но преди това искат да научат как се прави храната за Космоса. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
22:00
Футбол: Реал /М/ - Уеска (Примера Дивисион, сезон 2018/19 - повторение)
22:00
Футбол: Реал /М/ - Реал /Сосиедад/ (Примера Дивисион, сезон 2018/19 - повторение)
22:00
Тенис: Каролин Гарсия - Дона Векич (Nature Valley Open, Нотингам; WTA International - финал и награждаване, повторение)