НОВА ЖП ОТСЕЧКА НАМАЛЯВА ВРЕМЕТО ЗА ПЪТУВАНЕ СОФИЯ - ПЛОВДИВ

Вторник, 11 Юни 2019 16:02


Премиерът Бойко Борисов и транспортният министър Росен Желязков инспектираха строителните дейности на железопътната отсечка София-Елин Пелин. Тя е част от жп-линията София-Пловдив. С изграждането й ще се постигне намаляване на времето за пътуване между столицата и града под Тепетата - до 1 час и 10 минути. 

Министър-председателят Бойко Борисов провери работата по новия железен път на отсечката София-Елин Пелин. пътят е част от т.нар. проект „Тракия“ – Истанбул - София - Белград – Мюнхен. Проектът е на обща стойност 133 млн. лв.. От тях 113 млн. Са безвъзмездна помощ от ЕС и 20 млн. лв. Са национално съфинансиране. 

РОСЕН ЖЕЛЯЗКОВ

"Това е полагането на железния път София – Елин Пелин механизма свързана Европа 130 милиона от проект Тракия, коридор Източно – ориент коридора.

Проектната скорост е 160км до 200км, това е предвидено за всички нови участъци за организация и рехабилитация на отсечки от Пловдив към Бургас и Свиленград."


Борисов обеща след приключването на проекта от София до Пловдив да се стига с влак за 70 минути. 

БОЙКО БОРИСОВ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ
 “Самите вие сте тук и можете да направите разликата от новите строежи. 200 км скорост, нови контактни мрежи, всичко електроника. Навсякъде пътните възли са заменени с надлези да няма бариери. Ние продължаваме с инвестиционната си програма в тази сфера и просто хората да видят какви огромни терминали вече са направени и прехвърляме товарите от тировете съответно по влаковете. Тракия стана като Цариградско шосе и затова са тези влакови терминали.” 

При изпълнението на проекта ще бъдат реконструирани 6 моста, ще бъдат изградени и 17 надлеза и подлеза. Пероните в 6 гари ще бъдат реконструирани за улесняване достъпа на хората и особено на тези с намалена подвижност. 



 



Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
22:00
"Ла Лига: Превю на предстоящия кръг" - документална поредица
21:30
Тенис: Виктория Голубич - Саманта Стоусър (Guangzhou Open, Гуанджоу; WTA International - I полуфинал, повторение)
22:00
Пряко: Футбол: Осасуна - Бетис (Ла Лига Сантандер, сезон 2019/20)