ИНДИАНЦИ СТРОЯТ КОРАБ ОТ ТРЪСТИКА

Сряда, 12 Юни 2019 20:53


Индианци строят кораб за уникална експедиция - на брега на Белославското езеро. Целта е да бъдат изследвани морските контакти между цивилизациите от Източното Средиземноморие и Черноморския басейн през пра-историческата епоха. Инцианците и материала - 3 контейнера тотора – специална тръстика от района на езерото Титикака, пристигнали у нас в края на миналата седмица.
 

 

д-р Доминик Гьорлитц – ръководител на експедицията : Боливийските индианци са последните майстори в света, които използват тази технология за изработка на примитивни тръстикови кораби. За четвърти път работя с тях, идват от племето аймара и са най-добрите от добрите.

 


За 50-годишният Фермин изработката на тръстикови лодки е наследствен занаят. Синът му – Дюри е тук , за да помага, и го снима, докато дава интервюта.

 


Фермин Лимачи – майстор на тръстикови лодки: Моето семейство от 120 години строи тръстикови салове от тотора. От дядо ми знам, че те са били едниственото превозно средство в езерото Титикава. Научих се от малък да ги строя от моя баща, а сина ми се научи от мен. Това е една техника, наследена от хилядолетия.

 


Заедно с инцианците на терен работят още 20-тина човека, от различни националности. Сред тях и единствения българин в експедицията – археологът Теодор Роков. Казва, че сигурността им е буквално в техните ръце.
 

 

Теодор Роков – участник в експедицията: В момента се правят отделните снопи. Когато всички те бъдат готови, ще бъдат свързани. Дори ако погледнете дървените рамки за кабинките, елементите се свързват с въжета, никъде не се използват метална връзка, т.к. идеята е да се пресъздаде кораб от епохата, когато все още не са използвали метал, ранната праистория.
 

 

Съдът ще е с размери 14 на 4 метра, с нисък борд, реплика на кораба Ра – на норвежкия изследовател Тур Хейердал. Всичките му части ще са изработени в съответствие с изискванията на експерименталната археология.
 

 

Мария Кордон: Конструкцията на кораба е вече готова. Ако всичко върви по план той трябва да бъде пуснат на вода юли.

 


Преди това ще има сглобяване на дървени кабинки за екипажа, издигане на мачтата, тестове на платното и въжетата. Експедицията ще тръгне от Варна и ще следва Северния път на коприната, през три морета, до остров Крит. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
22:00
"Ла Лига: Превю на предстоящия кръг" - документална поредица
21:30
Тенис: Виктория Голубич - Саманта Стоусър (Guangzhou Open, Гуанджоу; WTA International - I полуфинал, повторение)
22:00
Пряко: Футбол: Осасуна - Бетис (Ла Лига Сантандер, сезон 2019/20)